четвер, 19 жовтня 2023 18:42

Електронний рецепт можна отримати без візиту до лікаря

Електронний рецепт можна отримати без візиту до лікаря
Зміни покликані спростити процес призначення і відпуску рецептурних лікарських засобів та мінімізувати прояви самолікування, пояснили в МОЗ. Фото: Getty Images

Процес використання електронних рецептів став більш зручним.

Перший е-рецепт відтепер можна отримати без візиту до лікаря. Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Як було раніше

Раніше пацієнт міг отримати перший е-рецепт без візиту до лікаря лише за наявності гострих чи хронічних захворювань.

У всіх інших випадках він обов'язково мав бути фізично присутнім на прийомі у лікаря під час виписки першого електронного рецепта.

Як стало

Відтепер вищезгадана вимога не є обовʼязковою.

Навіть якщо пацієнт звертається до лікаря дистанційно вперше, лікар має право прийняти рішення про виписування е-рецепта на ліки без проведення особистого прийому пацієнта.

Виняток - пацієнти, які проходять замісну підтримувальну терапію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація дітей: МОЗ звернулося до батьків

При цьому у рішенні лікар має спиратися на отримані від пацієнта дані про його поточний стан, скарги, а також відомості з його первинної облікової медичної документації.

Також лікар обов'язково повинен внести медичні записи про таку взаємодію до електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ).

Рішення лікаря про дистанційне призначення ліків має обовʼязково відповідати галузевим стандартам у сфері охорони здоров'я, затвердженим МОЗ.

Відпуск наркотичних (психотропних) лікарських засобів в аптеці здійснюється виключно на підставі е-рецепта. Так пацієнти, які проходять складне лікування і потребують знеболення, зможуть отримувати рецепт на такі ліки у більш зручний спосіб.

"Паперовий рецепт продовжує діяти на територіях, де ведуться активні бойові дії, та для призначення екстемпоральних наркотичних лікарських засобів (тобто таких, що виготовляються в аптеці)", - сказали в МОЗ.

Усі ці зміни покликані спростити процес призначення і відпуску рецептурних лікарських засобів і мінімізувати прояви самолікування.

З 1 квітня рецептурні препарати в аптеці можна отримати за електронним рецептом. МОЗ розповіло, як дізнатися, на які ліки потрібен рецепт.

В Україні діє програма "Доступні ліки". Пацієнти, які потребують амбулаторного лікування, можуть отримати лікарські засоби, що входять до програми, безплатно або з невеликою доплатою.
МОЗ назвало послуги, які можна безоплатно пройти у сімейного лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Електронний рецепт можна отримати без візиту до лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі