четвер, 17 грудня 2015 13:50

Що робити, коли розбився градусник?

Що робити, коли розбився градусник?
фото:www.eco-map.com.ua

Одним необережним порухом руки побутовий прилад-помічник, за який ми так часто хапаємося при недузі, може перетворитися на ворога.

Ртуть - речовина 1-го класу небезпеки, особливо шкідливі її випари. У стандартному медичному термометрі міститься від 2 до 5 г ртуті. Тож якщо він розбився в кімнаті площею 15-20 кв. м., концентрація випарів за добу перевищить допустиму норму в 50-100 разів! Пари ртуті та її сполуки мають здатність осідати на стінах і стелях, проникати в бетон на глибину до сантиметра. Потрапляючи в організм через органи дихання, ртуть практично не виводиться, накопичується і лишається на все життя. 20-хвилинної гри дитини з кульками від розбитого ртутного градусника достатньо, щоб відбулося її накопичення в легенях.

Коли розбився градусник:

Не беріть ртуть руками, не тріть ганчіркою, не використовуйте пилосос!

Насамперед виведіть із приміщення дітей: блискучі кульки можуть їх дуже зацікавити, малюки хапають такі "іграшки" руками, десь ховають або тягнуть до рота.

Прочиніть навстіж вікна, але не допускайте протягу. Приміщення слід буде провітрювати дві-три доби.

Одягніть вологу марлеву пов'язку, руки захистіть гумовими рукавицями. Наповніть скляну банку міцним, майже чорним, розчином марганцівки: 2 г на літр води.

Щіточкою з мідного дроту (мідь - матеріал, що не відштовхує, а утримує на собі ртуть) чи м'яким квачиком обережно закотіть ртутні кульки на аркуш паперу, висипте у приготовану банку і щільно її закрийте.

При падінні ртуть може розлетітись на безліч дрібних кульок і застрягти в щілинах. Щоб зібрати найдрібніші кульки та пилинки, скористайтеся лейкопластиром, пластиліном, скотчем. Те, що зібрати не вдалося, залийте тим же розчином марганцівки.

Прийміть 3-4 таблетки активованого вугілля, ретельно прополощіть рот і горло розчином марганцівки. І якнайбільше пийте.

Мийте підлогу концентрованим мильно-содовим розчином : 40 г мила і 50 г соди на літр води, тиждень двічі на день.

Симптоми отруєння: металевий присмак у роті, головний біль, набрякання й кровоточивість ясен, посилене слиновиділення, біль у животі та при ковтанні, пронос, нудота й блювання, кашель і задишка, озноб, температура тіла до 38-40 градусів. У таких випадках потрібна негайна госпіталізація.

Зараз ви читаєте новину «Що робити, коли розбився градусник?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі