субота, 16 січня 2021 06:02

Covid-19. Ляшко розповів про ситуацію з вакциною в Україні

Covid-19. Ляшко розповів про ситуацію з вакциною в Україні
Вакцину проти Covid-19 очікують в Україні в лютому. Фото: Reuters

Перші вакцини від коронавірусу мають надійти до України вже у лютому. Йдеться не лише про китайську Sinovac, а й від компаній Pfizer і Moderna.

"У лютому з'явиться вакцина і розпочнеться перший етап вакцинації. Буде створено 375 мобільних бригад, які проводитимуть щеплення. Уже 15 січня в нас буде поіменний список. Зараз працюємо з Національною службою здоров'я України та з Мінфіном, щоб оплачувати кожен укол", - сказав головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв'ю LB.UA.

Також варіантом є отримання вакцин у межах механізму COVAX. І це можуть бути медикаменти від американських компаній Pfizer і Moderna.

"Але швидше Pfizer, оскільки COVAX працює з вакцинами, в яких є дозвіл від ВООЗ на екстрене використання. А єдина мРНК-вакцина, що отримала такий дозвіл, – це Pfizer", – зауважив головний санітарний лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський попросив у Меркель вакцину від коронавірусу

Головний санлікар також прокоментував інформацію про 50,38% ефективності вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Саме з нею Україна уклала контракт, у якому мова йде про 70%.
"Насправді 50+ навіть 0,1% дозволяє будь-якому регулятору зареєструвати препарат як ефективний і з достатньою доказовою базою", – пояснив він.

За словами головного санітарного лікаря, Україна нічим не ризикує, що закупівлі вакцин буде скасовано.

Водночас точної дати, коли вакцини надійдуть до України, Ляшко сказати не може.

Група фармацевтичних компаній "Лекхім" уклала угоду з китайським виробником вакцин "Сіновак" (Sinovac Biotech) на постачання в Україну 5 млн доз препарату проти Covid-19. З них 1,9 млн доз надійдуть у межах закупівлі МОЗ.

Зараз ви читаєте новину «Covid-19. Ляшко розповів про ситуацію з вакциною в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі