середа, 10 жовтня 2018 22:33

Чим швидко промити шлунок при отруєнні

Чим швидко промити шлунок при отруєнні
Отруєння лікують солодким розчином з соди Фото: ukrhealth.net

Від вживання необробленого курячого м'яса та яєць люди заражаються сальмонельозом, який насамперед викликає зневоднення. Боятися треба не тільки курятини, а й майонезу, соусів або кремів. У ці продукти додають сирі яйця.

Про це розповів Михайло Коваль, столичний інфекціоніст.

"При легкому зневодненні призначають випоювання розчином для промивання шлунку. Цей порошковий засіб продають в аптеках. Його слід розвести у воді. Пити потроху. На смак, звісно, не мед. Але він швидко діє. Можна розчин приготувати самому. У літрі кип'яченої води розвести дві столові ложки цукру й по чайній — солі та харчової соди. Вживати, доки замість блювоти не піде чиста вода", - радить лікар.

Сальмонельоз - це інфекційне захворювання, що викликає нудоту, біль у животі, зневоднення організму. Воно вражає органи шлунково-кишкового тракту.

Збудником недуги є бактерії роду сальмонела. Вони проникають у клітини кишечника, викликаючи запалення слизової оболонки. Виділяється токсин, що легко потрапляє в кров, отруює органи.

"Найчастіше людина заражається сальмонелами після вживання яєць і курячого м'яса. Також небезпечними стають продукти, що лежать поруч. Буває для отруєння достатньо доторк­нутися до яйця, що зберігається на полиці в холодильнику. І після того не помити руки з милом", - продовжує спеціаліст

Час від вживання неякісного продукту до появи перших симптомів становить від 2 год. до трьох діб.

Симптоми:

важкість у м'язах рук і ніг

Судомне посмикування кінцівок

Зневоднення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9 невинних звичок, які можуть нашкодити здоров'ю

20 днів живе бактерія сальмонельозу в молоці, в пиві — два місяці, у вершковому маслі — чотири місяці, в м'ясі та ковбасі — до чотирьох місяців, у сирах — майже рік.

Радить не замінювати розчин на каву чи чай. Вони мають сечогінну і послаблювальну дію, які тільки погіршать стан.

Зараз ви читаєте новину «Чим швидко промити шлунок при отруєнні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі