субота, 06 січня 2024 23:26

Як недосипання впливає на психіку людей

Як недосипання впливає на психіку людей
Науковці пояснили, що як нестача сну впливає на психіку Фото: pinterest

У 2023 році фраза "Я втомився" досягла найвищої частоти в пошукових запитах Google. Це свідчить про те, що люди борються з втомою більше, ніж будь-коли раніше.

Новий звіт Calm, який є творцем програми для сну і медитації, розкриває деякі причини через які люди не отримують оптимальної кількості або якості відпочинку, пише Fox News.

Дослідники опитали 9500 жителів 10 міст США та 10 міст Великобританії у віці від 18 до 65 років про їхні звички сну та проблеми. Теми включали стосунки, відмінності між поколіннями та стресові фактори. Загалом 91% дорослих заявили, що вони "не відпочили" або "відчувають втому" хоча б деякий час.

Нижче наведено п'ять найбільших тенденцій

Сон і психічне здоров'я "нерозривно пов'язані"

Більшість респондентів опитування (78%) заявили, що нестача сну негативно впливає на їхнє психічне здоров'я. Більше двох з трьох дорослих назвали сім годин необхідною кількістю сну для поліпшення психічного здоров'я, але тільки кожен третій отримує таку кількість.

Майже половина респондентів (42%) заявили, що не можуть спати без будь-якої допомоги, включаючи ліки, марихуану/каннабіс або алкоголь.

Міленіалам і поколінню Z важко заснути

У людей у віці до 40 років виникають проблеми зі сном з різних причин. Серед міленіалів кожен четвертий пов'язує вживання кофеїну з порушенням сну.

38% представників покоління Z заявили, що поточні події не дають їм спати ночами, в порівнянні з 29% представників покоління міленіалів.

Дослідження також показало, що технології не дозволяють поколінню Z спати на 26% більше, ніж міленіалам.

Люди думають про знайомі їм речі

Респонденти опитування заявили, що коли вони засинають, їм сняться сни про свої повсякденні справи. Більше 30% дорослих заявили, що їм сняться знайомі люди і місця, а також "романтичні або інтимні переживання".

Порівняно з міленіалами, покоління Z частіше думає про смерть (на 57% вище), участь у відеоіграх (на 76% вище) та взаємодію в соціальних мережах (на 30% вище).

Фінансові проблеми не дають людям заснути

Як показало дослідження, стрес, пов'язаний з грошима, є найпоширенішою причиною проблем зі сном у людей як у США, так і у Великобританії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Науковці назвали рису характеру, яка сприяє міцному сну

Фінансові занепокоєння викликають у три рази більше проблем зі сном, ніж занепокоєння щодо дітей чи стану світу, і вдвічі більше, ніж занепокоєння щодо стосунків.

Партнери та домашні тварини погіршують сон

39% дорослих, які взяли участь в недавньому дослідженні, кажуть, що вони краще сплять на самоті, ніж з партнером. Більше половини людей (56%) внесли зміни у свій режим сну, щоб пристосуватися до своїх партнерів.

Хропіння і "руйнівні звички сну" є основними причинами того, що партнери сплять в різних кімнатах: 46% дорослих кажуть, що їм важко спати, коли вони не в своєму ліжку.

Домашні тварини також викликають проблеми: кожен третій дорослий звинувачує тварин у порушенні їх сну.

Люди, які встають рано у будні і відсипають у вихідні, мають більший ризик ожиріння та інсульту.

У їх кишківнику міститься менше корисних бактерій і більше шкідливих, які збільшують цей ризик.

Зараз ви читаєте новину «Як недосипання впливає на психіку людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі