вівторок, 30 квітня 2019 12:05

Як дешево поповнити запаси вітамінів в організмі навесні

Як дешево поповнити запаси вітамінів в організмі навесні
Євген Симонець весняний авітаміноз радить знімати мороженими ягодами та овочами Фото: Катерина Романчук

Весняний авітаміноз не можна лікувати полівітамінними комплексами. Особливо тими, що привезені з-за кордону. Вони розраховані на місцевих людей. З їхнім раціоном та стилем життя. В українців зовсім інші організми і ці препарати не принесуть ніякої користі.

Про це розповідає Євген Симонець, столичний пульмонолог, власник клініки "Symonets Doc Center".

"Зараз матері вишукують полівітамінні комплекси за кордоном. На цьому добре заробляють сайти, що постачають їх з Америки та Європи. Це не панацея. Комплекс, який готують для американця, не завжди підходить для українця. У нас різний тип харчування, отже, отримуємо різну кількість вітамінів і мікроелементів. У тих людей в раціоні більше бургерів та іншої швидкої жирної їжі, - продовжує лікар. - Коли в дитини немає апетиту, її не треба годувати силою. Такі рекомендації дає європейська медицина. Коли захоче, піде й поїсть. Головне — не перебивати апетит перекусами".

Дефіцит вітаміну С проявляється стоматитом — виразками на яснах. Його можна уникнути, вживаючи лимони, цибулю чи кислу капусту. Нестача вітаміну А позначається на стані шкіри й нігтів. На них з'являються білі цятки. Шкіра нагадує курячу. Сохне, лущиться, як на лапах у птиці. Поповнити запаси вітаміну А допоможуть морква, курячий жовток і кукурудза.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали вражаючу причину набряку ніг

Вітаміни навесні можна отримати зі свіжих овочів і фруктів. Із місцевих краще їсти яблука, столові буряки та моркву. Не полінуйтеся заморозити овочі й не матимете проблем зі шкірою, зубами. А ягоди пригодяться для вітамінних узварів і суфле.

Лише два вітаміни не потрап­ляють в організм із їжею. Це вітамін Д і фолієва кислота, важлива для вагітних. Їх призначає лікар.

До гіперактивних дітей потрібен спеціальний підхід у вихованні. Тоді нормально ростимуть і батькам буде менше клопоту.

Однією з причин гіперактивності є дефіцит гормонів, що виробляються, коли дитина метушиться. Коли спокійно сидить, їх не вистачає і погано почувається. Постійне збудження не дає змоги відпочити, нервова система ви­снажується.

Як не сплутати особливості характеру з синдромом дефіциту уваги з гіперактивністю наведено в статті.

Зараз ви читаєте новину «Як дешево поповнити запаси вітамінів в організмі навесні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі