середа, 16 серпня 2017 23:28

5 найбезглуздіших міфів про рак грудей
5

Рак грудей є масовим захворюванням у світі і в Україні зокрема. Понад 16 тисяч українок щороку дізнаються про цей страшний діагноз. Майже половина з них помирають, тому що звертаються до лікаря надто пізно.

Лікарі Першого Спеціалізованого Мамологічного Центру розповіли найпоширеніші міфи щодо виявлення онкології грудей.

МІФ 1. Якщо в грудях знайдений грудочку, це обов'язково рак

Автор: moirody.ru
  Ущільнення в тканинах молочної залози не є точним сигналом раку грудей
Ущільнення в тканинах молочної залози не є точним сигналом раку грудей

Ущільнення в тканинах молочної залози ще не означає, що ви хворі. Більше половини новоутворень можуть бути доброякісними ущільненнями, наприклад, кісти, мастопатія. Мастопатія - це доброякісне захворювання, яке проявляється в результаті гормональних змін в організмі жінки. Захворювання не провокує появу злоякісної пухлини, але деякі форми цієї недуги насправді можуть перерости в онкологію, тому обстежитися у мамолога при наявності цього захворювання необхідно.

Знижує ризик виникнення раку грудей правильно проведене грудне вигодовування.

МІФ 2. Гормональні контрацептиви провокують розвиток раку

Автор: ananeosi.gr
  Гормональні ліки призначають кожній жінці індивідуально
Гормональні ліки призначають кожній жінці індивідуально

Новітні протизаплідні засоби містять невеликі дози гормонів. Але призначати їх повинен лікар, препарат повинен підбиратися відповідно до віку жінки, її гормонального фону і стану ендокринної системи.

Гормональні ліки для жінок при клімаксі можуть підвищувати ризик розвитку раку грудей, якщо їх приймати довше десяти років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Визначили чудодійний засіб від раку мозку

МІФ 3. Мамографія сприяє розвитку раку у молодих жінок

Автор: wz.lviv.ua
  Ущільнення в тканинах молочної залози не є точним сигналом раку грудей
Ущільнення в тканинах молочної залози не є точним сигналом раку грудей

Опромінення у сучасного цифрового мамографа не вище, ніж доза, отримана за дві години перебування на пляжі. Робиться таке дослідження один раз на рік, тому ризик мінімальний. Жінкам до 35 років призначають УЗД молочних залоз, але не тому, що це менш шкідливо, а тому що ультразвукове дослідження в цьому віці більш інформативне.

Багато жінок також помиляються в тому, що робити раз на рік мамографію марно, тому що рак розвивається стрімко. Від моменту зародження проблеми до моменту, коли вже можна щось намацати проходить в більшості випадків до 5 років.

МІФ 4. Ракова спадковість - 100% ймовірність онкології

Автор: indiatimes.com
  Ракова спадковість не є 100% гарантією онкології
Ракова спадковість не є 100% гарантією онкології

Генетична схильність можлива, але більше половини жінок з діагнозом рак молочної залози не мають родичок, які перенесли це захворювання. До групи ризику по спадковому чиннику можна включити жінок, у яких рідня першого ступеня захворіла на рак до 40 років, хтось із найближчих родичів переніс рак обох молочних залоз, або якщо хвороба виявлялася у кількох родичів різного ступеня споріднення - у рідних і двоюрідних.

Щоб мінімізувати ризик захворювання на рак грудей, жінці, перш за все, потрібно стежити за вагою, займатися фізичною культурою і обмежити вплив на організм шкідливих звичок - алкоголю і сигарет. І без профілактики грудей - самообстеження і регулярного відвідування лікарів теж нікуди.

МІФ 5. Бюстгальтер з кісточками і антиперспіранти збільшують ризик захворювання

Автор: nashpilke.ru
  Ущільнення в тканинах молочної залози не є точним сигналом раку грудей
Ущільнення в тканинах молочної залози не є точним сигналом раку грудей
Люди склали міф, що бюстгальтери на кісточках стискають лімфатичну систему грудей, токсини накопичуються і викликають рак. Але наукового обгрунтування цього немає. Також не знайшли підтвердження вчені і ризику розвитку захворювання з огляду на використання парабенів.

Щоб захиститися від раку, вчені рекомендують не просто регулярну профілактику, а й правильне харчування і фізичні навантаження.Визначено, що зелень і зелені овочі містять антиоксиданти (бета-каротин, лютеїн) і солі фолієвої кислоти. Причому чим темніше овочі, тим корисніше. Цитрусові містять всі види з'єднань, що нейтралізують канцерогени. Овочі сімейства хрестоцвітних (білокачанна, листова, брюссельська і цвітна капуста, брокколі, ріпа, гірчиця) містять речовини, що регулюють роботу генів, які відповідають за нейтралізацію канцерогенів.

Зараз ви читаєте новину «5 найбезглуздіших міфів про рак грудей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі