пʼятниця, 17 вересня 2010 04:08

З"являться краплі від короткозорості

Через 10 років у продажу з"являться краплі від короткозорості. Вони запобігатимуть виникненню недуги або зупинятимуть її розвиток. Так кажуть британські науковці. Їм удалося виявити гени, "відповідальні" за те, що людина погано бачить на віддалі.

— Скоро можна буде забути про окуляри. Вони відійдуть у минуле. Мільйони людей буде позбавлено незручностей від контактних лінз і витрат на лазерну хірургію, — запевняє учений Пірро Гайзі з Лондонського королівського коледжу. Він очолив групу фахівців, які дослідили ДНК понад 4 тис. британських близнюків та ще 13 тис. осіб із Великої Британії, Голландії й Австралії.

Виявили, що носіями гена короткозорості є 45% британців. Укотре переконалися: найважливішим фактором ризику захворіти є наявність недуги у батьків. Й уперше ідентифікували гени, що можуть бути задіяні у передачі цієї схильності.

Короткозорість, або міопія, зазвичай розвивається у дитячому віці. У деяких випадках погіршення зору є раптовим. Способів загальмувати цей процес не існує. У тяжких випадках міопія може призвести до повної сліпоти.

— Люди із сильно вираженою короткозорістю ризикують утратити зір у майбутньому. Сітківка може відшаруватися від задньої частини ока, наче шпалери від стіни, — каже Гайзі.

Завдяки дослідам медики сподіваються на ще одну можливість допомогти хворим — "генну терапію". В око вводитимуть здорові гени.

Зараз ви читаєте новину «З"являться краплі від короткозорості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі