пʼятниця, 25 листопада 2011 05:00

Зубні вкладки покращують травлення

— Зруйновані зуби лікарі переважно ладнають класичним способом — пломбують. Але при цьому не відновлюється точний прикус і попередні нерівності зуба. Тоді він перестає виконувати свою основну функцію — перетирання їжі, — говорить львівський стоматолог Олег Берег, 32 роки. — Плоскі пломби мнуть, тиснуть, а не розтирають харчі.

Лікар пропонує пацієнтам керамічні вкладки. Вони протипоказані при крихкій емалі чи нестачі кальцію.

— Люди не помічають змін у травленні. Але їх відчуває шлунок, на нього йде велике навантаження. Не дарма кажуть, хто має здорові зуби — живе довше. Адже добре пережована їжа повністю засвоюється в організмі й забезпечує його всіма корисними елементами.

Лікар бере гіпсову модель щелепи. Такий відбиток знімає в пацієнта за 10 хв.

— Ось восьмий верхній зуб, — показує. — До нього важко добратися стоматологу. А немає доступу — не буде якісної пломби. Тому я знімаю відбиток і віддаю зубному техніку. Він у лабораторії виготовляє вкладку для зуба. На гіпсовій моделі він може продивитися зуби з усіх боків, чого не зроблю я в роті пацієнта. Таким чином його вкладка відтворює точну копію поверхні анатомічного зуба.

З одного зліпка можна зробити вкладки на кілька зубів і потім за один візит до стоматолога їх вставити. На встановлення 10 вкладок піде 3 год. Цього часу не вистачить на встановлення 10 пломб, каже лікар. Вкладка міцно прикріплюється до зуба спеціальною речовиною.

Природний прикус втрачається і при протезуванні. Протези теж роблять на вкладках, замість коронок.

— Для того, щоб поставити коронку, треба обточити сусідні здорові зуби, — пояснює дантист. — При цьому втрачається понад 50 відсотків здорового зуба. Деякі стоматологи ще й видаляють із них нерви. Я раджу забути про цей метод. На опорні зуби ставлять не коронки, а вкладки. І на них вішають штучний зуб. Тканини сусідніх зубів втрачаються не більш як 10 відсотків. Вони залишаються "живі".

Олег витягує зі стерильного ящика готові вкладки для пацієнта. Вони мають вигляд нерівних шматків зуба, колір — природної емалі.

— Можна підбирати не лише колір, але і ступінь прозорості зубів кожної людини.

 

Імплантат завжди приживається

Найбільше порушує травлення відсутність одного або кількох зубів. Особливо заднього ряду.

— Якщо немає два-три зуба підряд, тоді застосовують імплантування, — каже Олег Берег. — Це сучасний і зручніший метод. Кращий, ніж користуватися вставними щелепами і мостами. Імплантувати можна стільки зубів, скільки потрібно. І не важливо, скільки здорових залишилося в щелепі і яке їх розміщення.

Імплантат — це штучний корінь зуба, зроблений із титану або іншого міцного і безпечного для організму матеріалу. Цей корінь вживляють у щелепу, він завжди приживається. Імплантацію проводять у стоматологічному кабінеті під місцевою анестезією. Вона протипоказана при туберкульозі, діабеті, хворобах кісток.

 

Зараз ви читаєте новину «Зубні вкладки покращують травлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі