понеділок, 09 грудня 2019 00:21

Засмага може спровокувати рак шкіри

Автор: ФОТО надане ”Lytvynenko Cliniс”
  Дерматологи ”Литвиненко клінік”: ”Лікар, який будь-що видаляє на шкірі, має добре володіти дерматоскопією”
Дерматологи ”Литвиненко клінік”: ”Лікар, який будь-що видаляє на шкірі, має добре володіти дерматоскопією”

Після літньої засмаги і появи нових родимок лікарі з "Литвиненко клінік" радять пройти огляд у дерматолога. Тільки фахівці можуть виявити небезпечні хвороби шкіри завчасно і надати необхідне лікування.

— Дружина помітила в мене на спині сумнівну родимку. Вона збільшилася й потемніла, — каже 40-річний Дмитро Титаренко з Полтави. — Звернулися в приватний медичний центр до дерматолога. Родимку одразу видалили радіохвилею, але гістологія показала, що це було злоякісне утворення. Направили в онкодиспансер, де мене швидко оглянув онколог і порадив поспостерігати і прийти через три місяці. Але дружина хвилювалася, і ми звернулися в дерматологічний центр "Литвиненко клінік". Після дерматоскопії з'ясувалося, що злоякісне утворення видалили не повністю. Виявили ще одне новоутворення, на яке я не звертав уваги. Дерматоонколог запропонував видалити залишки першого новоутворення хірургічним методом і прибрати друге. Операція під місцевою анестезією тривала трохи більше ніж півгодини. Після процедури гістологія підтвердила підозри лікаря. На щастя, все було зроблено правильно.

— Є декілька видів раку шкіри. Деякі з них цілком виліковні. Але, наприклад, меланому вважають одним із найтяжчих форм онкології, бо перебіг хвороби дуже швидкий, — говорить 39-річний Богдан Литвиненко, провідний дерматолог і дерматоонколог медичного закладу. — Нічого не болить, не свербить і взагалі може ніяк не турбувати. Часто хворобу виявляють випадково, коли лікар повністю оглядає пацієнта. Головна місія Центру дерматології при "Литвиненко клінік" — якомога раніше виявити доброякісні та злоякісні новоутворення шкіри, які можуть загрожувати життю пацієнта.

Коли варто звернутися до дерматолога?

— При появі нової родимки, яка швидко збільшується чи змінює колір і форму. У групі ризику — люди зі світлою шкірою та очима й любителі засмагати або відвідувати солярій. Не ризикуйте видаляти будь-які родимки у салоні краси або у не спеціалізованому закладі — наражаєтесь на серйозну небезпеку. Там немає необхідного діагностичного обладнання й обізнаних у цій сфері спеціалістів. Можна вибрати неправильний метод та не повністю видалити небезпечне утворення. Людина думає що все добре, але залишаються невидимі оку клітини, які метастазують.

Чого слід остерігатися найбільше?

— При пізньому виявленні меланома — смертельне захворювання. Як тільки вона досягає лімфатичних і кровоносних судин, злоякісні клітини розносяться по організму й метастази можуть з'явитися в будь-яких органах. При метастазуванні хіміотерапія малоефективна, а операції з видалення метастаз не приносять бажаного результату.

Якщо ж виявити меланому на ранній стадії й видалити вчасно, ніяке додаткове лікування не потрібне. Тільки регулярне спостереження у дерматоонколога, — каже Богдан Вікторович. Демонструє дерматоскоп та інші діагностичні прилади.

Як відбувається огляд у лікаря?

— Перш за все дерматолог має роздягти людину й повністю оглянути, навіть, якщо нічого додатково не турбує — розповідає Наталія Коблицька дерматолог із "Литвиненко клінік". — Наступним кроком буде дерматоскопія. Ця процедура безболісна. Під час неї лікар оглядає родимку чи проблемне місце через сучасний прилад. Діагноз підтверджується за допомогою біопсії та патогістологічного дослідження видаленої тканини.

Проблема в тому, що рак шкіри, особливо на ранній стадії, наше око не може відрізнити від здорової родимки. Тільки спеціаліст, який добре володіє дерматоскопією, може запідозрити онкологію і вчасно вилікувати. Але буває і навпаки. Коли лікар не володіє дерматоскопією, то все, що йому візуально "не подобається" — видаляється. Так іноді видаляють звичайні родимки, травмуючи людину фізично і психологічно, де це непотрібно.

Lytvynenko Cliniс — спеціалізований дерматологічний центр у Полтаві, який вирішує ­будь-які медичні й естетичні проблеми, пов'язані зі шкірою. Центр розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6д (колишня — вул. Володарського, територія Полтавської центральної районної лікарні), 4 поверх (є ліфт). Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 11 69, 0(95) 199 59 00, 0(67) 199 59 00.

www.lc-derma.com.ua

Наказ МОЗ України від 21.03.2018 №520 — порядковий номер 37.

Зараз ви читаєте новину «Засмага може спровокувати рак шкіри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі