понеділок, 22 квітня 2013 05:00

Замість пива Сергій Півень випив кислоту від акумулятора

Автор: фото: Тарас Подолян
  Хірург Богдан Мовчан оглядає Сергія Півня в палаті столичного Інституту хірургії імені Шалімова. Чоловікові зробили штучний стравохід
Хірург Богдан Мовчан оглядає Сергія Півня в палаті столичного Інституту хірургії імені Шалімова. Чоловікові зробили штучний стравохід

8 квітня трактористу 43-річному Сергієві Півню з села Атюша Коропського району на Чернігівщині замінили стравохід у столичному Інституті хірургії і трансплантології ім. Шалімова. Півтора року тому він випив акумуляторної рідини.

— У гаражі щось робив. Стояли дві однакові пляшки пива. В одній була ця кислота. Чуть хльобанув і виплюнув. Зразу запекло. Вдома марганцовку колотив, полоскав. Аж на другий день обратився в больницю, там зробили промивання.

Перші тижні почувався нормально, згодом їжа стала проходити гірше.

— Стравохід звузився. У лікарні думали бужувать — розширювати трубкою. Воно нічого не дало, тільки дірку пробили. І в туберкульозну відправили, бо вся ця піща пішла в легені, ледве вижив. У лікарні наче получчало, але ненадовго. Навіть слину не міг ковтати, спльовував у стакан. Від недоїдання схуд на 17 кілограмів, став 50.

В інституті Шалімова пацієнтові вивели зі шлунка трубку для їжі й відправили додому, щоб набрав вагу і зміг перенести операцію. Потім стравохід йому зробили з товстої кишки, отвір вивели біля ключиці. Але поки що Сергій їсть через трубку.

— Усе збиваю блендером, — показує великий шприц. Ним впорскує рідку масу в трубку. — Їм, що можна набрати, — і м'ясо, і рибу.

— Людина повністю спалила стравохід, — говорить хірург 41-річний Богдан Мовчан. — Достатньо було ковтка, бо та хімія дуже агресивна. Ще будемо йому з'єднувати штучний стравохід із власним.

Згодом Сергій Півень зможе їсти, як до травми. Проте матиме інвалідність. Йому заборонили піднімати важке.

— Хімічні опіки стравоходу бувають тільки у країнах СНД, бо лише наші люди п'ють не дивлячись, — розповідає завідувач відділу хірургії стравоходу Олександр Усенко. — В Європі це була б сенсація. У нашому інституті  таких операцій зробили кілька тисяч.

Найчастіше обпікаються акумуляторною рідиною, додає Богдан Мовчан. У пляшки з-під напоїв заливають господарчу хімію.

— Було таке, що доставили цілу компанію. Хильнули електроліту, який стояв у гаражі у пляшці з-під спрайта. Раз студент-хімік змішав якісь реактиви і вирішив спробувати. У нього стравохід на вісім сантиметрів став непрохідний. Мусили робити штучний.

У разі опіку радить викликати "швидку", аби промили стравохід і шлунок.

— Самі цього не зробите, а наші люди сидять до останнього. Приходять худі й виснажені. Коли звуження незначне, у шлунок вводять струну і по ній трубочками розтягують стравохід. Поступово збільшують діаметр. Пацієнт якось зробив дерев'яний буж і порвав собі стравохід.

Ковтнула "Кріт" через кохання

Кожен 20-й п'є хімію, щоби накласти на себе руки. Найчастіше це дівчата через нещасливе кохання, говорить Богдан Мовчан.

— 16-річна із села закохалася, а хлопець її кинув. Вирішила отруїтися рідиною "Кріт" для каналізації. Стравоходу і шлунка в неї не залишилося. За кілька років їй зробили п'ять операцій, доки змогла їсти через рот. Видалили обпалену частину шлунка. З товстої кишки зробили штучний стравохід. З'єднали його одразу з язиком, бо глотка теж була обпалена.

Коли доставляють таких хворих, викликають психіатра для консультації.

— Від них можна чекати чого завгодно. Був чоловік років 45, якому формували штучний стравохід. Він уночі відрізав собі яєчко і викинув у вікно. Медсестра зайшла і побачила його в калюжі крові. Пацієнта вдалося врятувати.

Зараз ви читаєте новину «Замість пива Сергій Півень випив кислоту від акумулятора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі