середа, 01 грудня 2010 03:30

Вітрянка може перерости у менінгіт

— Коли віддавала дитину до садочка, її ледве прийняли. Донька не мала щеплення проти гепатиту В, — каже вінничанка Олеся Старощак, 23 роки. — Прививатися проти цієї хвороби нам запропонували у лікарні одразу, як донечка народилася. Але лікарка підказала, що як немовля трохи підросте — легше переноситиме уколи. Прививку порадила відкласти.

Олесиній доньці зробили щеплення в 3 роки. Процедура розтяглася на півроку, бо уколи проти гепатиту В роблять тричі, через три місяці.

Обов'язковими є щеплення проти туберкульозу, коклюшу, дифтерії, кору, краснухи, правця, паротиту та поліомієліту. Батьки на власний розсуд можуть відмовитися від будь-якого уколу.

Вінницький педіатр Лідія Левицька, 28 років, каже, що від деяких щеплень відмовляються родини 20% новонароджених.

— Найохочіше дітей вакцинують проти туберкульозу. Це щеплення роблять на третій день після народження, коли мама з дитиною ще в пологовому будинку. В Україні загрозлива ситуація з туберкульозом, батьки цього бояться, тому й прививаються. А коли виписуються, то наслухаються різних страшилок про щеплення і думають, що дитині без них буде краще.

Колись були популярними щеплення від натуральної віспи. Тепер їх не роблять, бо недуги нема. Проти вітряної віспи вакцинують за бажанням.

— Прививка не дає стопроцентної гарантії, що дитина не захворіє. Але зі щепленням недугу  переноситиме краще. Коли  хворіє на кір чи вітрянку, дитину обсипає, підвищується температура. У непривитої може розвинутися пневмонія, менінгіт. Прививку від "свинки" раджу робити хлопчикам обов'язково. Недуга дає ускладнення на статеві органи. Може настати безпліддя.

Найменш травматичним щепленням називає уколи від поліомієліту — дитячого спинномозкового паралічу. Перший роблять у сідницю, потім дитині дають пити краплі.

— Найбільше відмовляються робити щеплення проти гепатиту В, бо в його основі — генетично модифікована вакцина. Батьки не знають, як вона вплине на дитину і які можливі ускладнення. Раджу дитину прививати, коли віддаєте її в садок.

Дорослим Лідія Левицька радить кожні 10 років робити щеплення проти дифтерії, правця та гепатиту В. Вагітним варто щепитися від краснухи. У хворої плід може померти в утробі або дитина народиться з важкими захворюваннями.

Зараз ви читаєте новину «Вітрянка може перерости у менінгіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі