понеділок, 21 жовтня 2013 00:30

"Відчуття як від удару електричного струму в обличчя"

 

—?Навіть ковток води спричиняв йому нестерпний біль,?— каже Юрій Самоненко, нейрохірург Міжнародного центру нейрохірургії про пацієнта, який мав невралгію трійчастого нерва.

30-річний Олексій з Київщини захворів на розсіяний склероз після закінчення інституту. За 10 років став інвалідом, не міг ходити. Мав запалення трійчастого нерва. Біль від нього — один із найсильніших, що може відчувати людина.

—?Це як удар струму в обличчя. Раніше люди вчиняли самогубства, бо не могли терпіти цей біль. Його провокує найменший дотик до шкіри чи зубів, подув вітру, розмова. Хвороба в чоловіка прогресувала. Настав момент, коли він постійно кричав від болю і пив знеболювальне. Приймав ліки від епілепсії в дозах, набагато вищих за допустимі. І все одно боліло так, що він місяць не їв. А останні кілька днів не міг навіть пити. Привезли сюди ледь живого.

В Олексія було зневоднення організму. Тому перед лікуванням його поклали до реанімації під крапельницю. Прооперували за кілька днів.

—?Операція нескладна. Називається різотомія. Триває кілька хвилин. Через отвір в черепі у вузол трійчастого нерва вводимо стерильний спирт — гліцерол. Він блокує больові імпульси, простріли, не дозволяє їм проникати в мозок. Оперуємо під наркозом та контролем рентген-апарата. Перший ефект з'являється протягом години. У де­яких пацієнтів через два-три дні. В Олексія перестало боліти одразу.

В Міжнародному центрі нейрохірургії провели кілька сотень таких операцій. Після них біль зникає мінімум на рік.

—?У деяких пацієнтів за рік-два біль може повернутися, бо з часом нерв відновлюється. В таких випадках операцію повторюють. Але не в усіх. Буває, що біль зникає назавжди. Цієї операції нас навчив нейрохірург з Англії Річард Гатфілд 1998 року.

 

Запис на консультацію: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, ст. Метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592?68?78, 0(44) 592?90?79.

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. О.?Басараб, 15. Стрийська центральна районна лікарня (7-й поверх), тел. 0(67) 89?10?000.

Зараз ви читаєте новину «"Відчуття як від удару електричного струму в обличчя"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі