середа, 30 листопада 2011 06:30

Вегетаріанці ризикують мати інфаркт

Вегетаріанці ризикують мати інфаркт

— Сім років тому перейшла на вегетаріанську їжу. Спочатку постійно хотілося м'яса й риби, а потім звикла без них. Почувалася добре, у шлунку було відчуття легкості. А півроку тому почало боліти серце. Здала аналіз крові. Результати показали, що рівень холестерину дуже підвищився. Лікарі кажуть, є ризик ішемічної хвороби серця, — розповідає сумчанка 47-річна Олена Кучер.

Вегетаріанці не отримують достатньої кількості речовин для нормальної роботи серця й судин, дослідили британські вчені. Столичний дієтолог Світлана Бурлакова, 31 рік, згодна, що повна відмова від м'ясних та рибних продуктів призводить до серцево-судинних хвороб.

— В організмах вегетаріанців часто бракує заліза, кальцію, цинку. Їх важко отримати лише з рослинних продуктів. Із м'яса залізо засвоюється на 100 відсотків. Із рослинних продуктів — утричі менше. Дітям м'ясні продукти необхідні для росту кісток.

Пояснює, що рослинна їжа достатньо забезпечує білком, але не жирами та жирними кислотами. У вегетаріанців рівень ліпопротеїдів високої щільності знижується. Це необхідна речовина у крові, що бореться з холестерином. Саме тому страждають серце та судини. Відсутність тваринних жирів у їжі порушує баланс гормонів щитовидної залози. Соя, яку вегетаріанці вживають замість м'яса, провокує гормональні порушення. Через це люди мають ожиріння.

— Багато вегетаріанців люблять цукерки, булочки зі згущеним молоком, джемом. У таких продуктах багато пальмового й кокосового масла. Вони зашлаковують судини, виникає ризик серцево-судинних хвороб, а згодом — інфаркту. Тому замість корисних жирів вегетаріанці вживають більше шкідливих. В овочах і фруктах зовсім немає необхідного для серця вітаміну В12. Його багато в камбалі, сирі, яйцях, печінці, яких вегетаріанці зовсім не їдять.

Щоб підтримувати стан організму в нормі, Світлана Бурлакова радить їсти нежирну варену рибу не рідше як двічі на тиждень. Лосось, тунець, скумбрія багаті на кислоти омега-3, що підтримують роботу серця. Нежирне м'ясо варто їсти раз на тиждень. Найкорисніше — куряче. Смажене стає шкідливим.

Зараз ви читаєте новину «Вегетаріанці ризикують мати інфаркт ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі