вівторок, 23 червня 2009 18:21

Варення із соснових шишок лікує бронхіт

— Варення із соснових шишок незамінне для лікування простуди. Цілий рік ним спасаємося, — каже вінничанка Ольга Литвиненко, 49 років. — Увечері п"ємо чай із варенням, а на ранок хворобу мов рукою знімає. Тільки треба вспіти не затягнути застуду, бо тоді ефекту не буде. Чула, що так навіть туберкульоз лічать.

Соснові шишки збирають наприкінці червня.

— Вони ще не достигли, м"якенькі. Ніготь у шишку спокійно входить, — продовжує Ольга. Показує банку з варенням. Воно зовні схоже на мед. Жінка стверджує, що й смак у нього подібний. Тільки трохи відгонить живицею. — Шишок багато не треба. Одного кілограма хватить на п"ять-шість півлітрових баночок варення.

Кілограм шишок заливають 3 л води, варять на малому вогні 4 год.

— Потім ставлю в холодне місце часов на 10–12. Я обично на ніч залишаю. Тоді проціджую, получається кисіль такий рожевий. На кожен літр цього киселю добавляю кіло сахару. Варю, доки не загусне. Має бути таке, як мед. Розливаю у баночки, закриваю капроновими кришками. Стоїть у холодильнику аж до Нового року.

Зараз ви читаєте новину «Варення із соснових шишок лікує бронхіт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі