понеділок, 18 червня 2018 00:56

Улітку слід відмовитися від кави

Автор: www.1000.MENU
  У спекотні дні в обід слід їсти водянисті овочі — огірки, помідори, капусту, листову зелень. Вони забезпечують організм необхідною рідиною протягом дня
У спекотні дні в обід слід їсти водянисті овочі — огірки, помідори, капусту, листову зелень. Вони забезпечують організм необхідною рідиною протягом дня

— У спеку підвищується ризик загущення крові, тому слід переглянути раціон харчування, — розповідає столичний дієтолог Оксана Скиталінська. — Класичну схему "сніданок-обід-вечеря" варто підкоригувати. Обід і вечерю перетворити на легкий перекус, а сніданок — на основний прийом їжі.

— Найкраще починати свій ранок зі склянки води зі шматочком лимона, — продовжує. — Це знизить ризик утворення тромбів. Слід максимально обмежити вживання кави. Можна випивати максимум одну чашку в день. Краще — взагалі відмовитися від неї. Домашній сир варто їсти вранці. Він має високий інсуліновий індекс. Тобто належить до категорії їжі, що ви­снажує підшлункову залозу, змушуючи організм накопичувати нові жири.

До денного раціону обов'язково мають входити водянисті овочі.

— Огірки, помідори, капуста, листова зелень. Усе, що містить багато води, яка насичує організм і забезпечує його рідиною. Якщо людина не питиме протягом дня необхідну їй кількість води, отримана від цих овочів дозволить уникнути зневод­нення.

Ідеальними продуктами для вечері дієтолог називає білу рибу, особливо варену, й овочі в будь-якому вигляді.

— Улітку варто відмовитися від смаженої їжі, солодощів і випічки. Ці продукти сприяють збільшенню концентрації цукру в крові. Як наслідок, підвищують ризик утворення тромбів. Тістечка й цукерки у спеку послаблюють організм, позбавляють його життєвих сил та енергії, — додає Оксана Василівна.

Радить замінити фабричні солодощі сезонними ягодами. Дітям замість солодкого слід давати ягідні пюре. Ягоди можна комбінувати з фруктами.

— Важливо пам'ятати — в будь-яку пору року харчування повинне бути збалансоване. До раціону обов'язково мають входити різноманітні ягоди й фрукти, прісна й морська риба, яйця, м'ясо птиці. Також корисні горіхи, гриби, зелений горошок, сочевиця, гречка. Не можна забувати про природні пробіотики, а особливо — кефір. Корисно й смачно буде, якщо додати до нього подрібнену зелень. А от від білого хлібу краще відмовитися, — говорить Оксана Скиталінська.

Зараз ви читаєте новину «Улітку слід відмовитися від кави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі