понеділок, 15 серпня 2016 06:10

Судоми були кожні 20 хвилин. Лікарі ввели подвійну дозу сироватки
2

Другий місяць 4-річну Анастасію Браславську з села Луги Чечельницького району на Вінниччині лікують в обласній дитячій лікарні. У дівчинки виявили правець
Фото: ФОТО З САЙТА WWW.tsn.ua

— Син приніс Настіньку на руках. Зі стопи кров юшить. Каже, порізалася об скло, як із курчатами гралася. Я рану промила, помастила кремом, — розповідає 31-річна Алла Браславська із села Луги Чечельницького району на Вінниччині. Її доньці 4-річній Анастасії діагностували правець.

Другий місяць дівчинка лежить в обласній лікарні.

— Ножка заживала. Ми пішли на річку, покупалися. На ранок Настя прокинулася через судоми. Зціпила зуби, не може розжати. Надвечір стала корчитися від болю. Фельдшер послала в район, — говорить Алла Володимирівна. — "Скора" в наше село не їздить, самі везли за 20 кілометрів.

Причини судом лікарі з'ясувати не могли, викликали колег із Вінниці. Ті виявили правець — гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему.

— У Насті судоми були кожні 20 хвилин. Лікарі ввели подвійну дозу сироватки, вивели з тяжкого стану, — продовжує. — Дочці робили щеплення від правцю, але запізно, бо була застуджена.

Три тижні дівчинка була підключена до апарата штучної вентиляції легень.

— Зараз дихає з трубкою в горлі. Просить водичку, потихеньку говорить. Щодня на ліки йде до тисячі гривень. Мій і чоловіків брати воюють в АТО, вислали 8 тисяч.

— Дитину витягуємо з трудом. Щеплення мали робити за графіком. Одне, за півтора місяця — друге, за стільки ж — третє. А їй друге щеплення зробили за чотири місяці, третє — за три, — пояснює лікар-інфекціоніст 58-річна Людмила Бровінська. — Реабілітація затягнеться щонайменше на півроку.

Востаннє правець на Вінниччині діагностували 2011-го. Дотепер випадків не було.

— Збудник хвороби — в землі. Розвивається у середовищі без повітря, — продовжує Людмила Бровінська. — Рану Насті замазали кремом, перекрили доступ кисню — створили ідеальні умови для мікроба.

У реанімації Дніпропетровської дитячої обласної лікарні № 6 лежить 5-річна Надія Савушкіна із села Ново­андріївка Васильківського району. У неї теж правець. Харчується через зонд, дихає за допомогою апарата.

— Третій тиждень витягують Надійку з того світу, — каже мати 30-річна Ірина Савушкіна. — Дочка поранила ножку об гілку. Наступного дня шкіра навколо порізу почервоніла, ми поїхали в медпункт. Через два тижні Надя стала закидати голову назад. Почалися судоми, опухли ноги, потягнуло шию та рот.

Жінка не пам'ятає, чи робили доньці щеплення.

— Дівчинка поступила у важкому стані, — каже заступник головного лікаря лікарні № 6 Ліна Чергінець. — Правець був у запущеній стадії. Якби не протиправцева сироватка, могла померти.

— Самі чуть не вмерли, коли дізналися, що вакцини нема. Лікарі шукали сироватку по всій Україні, ми підключили друзів, — говорить Ірина. — Знайшли за добу. Тепер уся надія на Бога.

Зараз ви читаєте новину «Судоми були кожні 20 хвилин. Лікарі ввели подвійну дозу сироватки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі