понеділок, 25 грудня 2017 05:25

Розвиток глаукоми можна успішно затримати

Автор: Денис Скриль
  Тетяна Д’яконова: ”Глаукома призводить до втрати зору. Це величезна соціальна проблема, адже потім людині необхідна стороння допомога”
Тетяна Д’яконова: ”Глаукома призводить до втрати зору. Це величезна соціальна проблема, адже потім людині необхідна стороння допомога”

Щороку зростає кількість українців, які втратили зір від глаукоми. Протікання хвороби — поступовий і незворотний процес. Фахівці офтальмологічного центру "Іріс" розповіли про основні причини глаукоми, серед яких — безвідповідальне ставлення пацієнтів до власного здоров'я.

Глаукома — друга за поширеністю хвороба ока у світі. Її називають "тихий крадій зору". Очний нерв гине через відсутність постачання поживних речовин. Це відбувається, бо збільшується очний тиск.

— Останні півроку все більше помічаємо безвідповідальне ставлення пацієнтів до власного здоров'я. Люди з глаукомою не доліковуються, припиняють приймати медичні препарати. Наприклад, краплі, що затримали б розвиток хвороби. За півроку прогрес хвороби зростає вдвічі. Глаукома не виліковується, але її розвиток можна успішно затримати, — каже Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс" у Полтаві.

Яка основна небезпека глаукоми?

— При ній повільно й непомітно відбувається деградація зорового нерва. Завдяки балансу припливу та відпливу очної рідини здорове око має постійний тиск. При глаукомі циркуляція рідини порушується, і вона накопичується. Починають страждати кровоносні судини, що постачають поживними речовинами зоровий нерв. Людина гірше бачить, потім порушується периферичний зір, тобто обмежується зона видимості. В підсумку настає сліпота.

Які симптоми хвороби?

— Є небезпечні форми глаукоми, що протікають непомітно. Процес втрати зору може тривати кілька років. Аж раптом людина помічає, що майже сліпа. Таку форму глаукоми можна діагностувати лише під час обстеження в офтальмолога, за допомогою сучасної медичної апаратури.

Інші форми супроводжуються туманом перед очима, появою ореолів навколо джерел світла, біль у надбрівній і скроневій зоні. Також можливий гострий напад — різке підвищення тиску в оці. Людина відчуває загальне погіршення, нудоту. Допомогу потрібно надати в першу добу.

Чому глаукому важко діагностувати?

— Вона часто супроводжується кількома хворобами ока. До прикладу, лікарі під час обстеження бачать катаракту, але не проводять ретельної перевірки, щоб виявити додатково і глаукому. В офтальмологічному центрі "Іріс" робимо повне обстеження. Здоров'я ока перевіряємо на 12 сучасних медичних приладах. Це займає щонайменше 2,5 години. Недавно прийшла жінка, у якої півроку тому ми діаг­ностували глаукому. Виявилося, після нас вона обстежувалася в клініках за кордоном. Колеги в Іспанії та Норвегії підтвердили наш діагноз. А найголовніше — пацієнт весь час приймав ліки, що призначили наші фахівці. Тому глаукома не розвивалася.

Які є способи лікування недуги?

— Проводимо вп'ятеро менше операцій, ніж 15 років тому. Бо маємо необхідні ліки, що дозволяють нормалізувати тиск в оці й забезпечити природній рух очної рідини. Якщо ж не вдається стабілізувати тиск медикаментами — застосовуємо лазерне чи хірургічне втручання. Мета операції — формування нового каналу для відводу рідини з ока. Використовуємо розроблений і запатентований мною метод комбінованої операції одномоментного лікування катаракти і глаукоми. Замінюємо кришталик ока на штучний.

Які головні рекомендації по догляду за здоров'ям очей?

— Після 40 років варто проходити обстеження зору кожні три роки. Якщо є рідні, які хворіють на глаукому, страждають на цукровий діабет, гіпертонію, атеросклероз, катаракту, перенесли інфаркт чи інсульт, то вам необхідна перевірка зору раз у рік.

90 відсотків інформації ми отримуємо зором, тому його втрата — не лише особиста катастрофа. Близькі люди будуть зобов'язані доглядати за вами. Тому доки є можливість зберегти зір, не потрібно нехтувати нею.

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0(66) 197 30 31

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Розвиток глаукоми можна успішно затримати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі