четвер, 28 квітня 2022 00:30

Провали в пам'яті виникають через стрес

Автор: suspilne.media
  Гра в шахи покращує пам’ять. Це один із найкращих тренажерів для мозку, що розвиває ліву та праву півкулі
Гра в шахи покращує пам’ять. Це один із найкращих тренажерів для мозку, що розвиває ліву та праву півкулі

— Постійно на нервах відтоді, як почалася війна. Хоч уже в безпеці, але стала забувати прості речі — куди поклала гаманець чи де стоїть сіль, — каже 52-річна Ольга Троїцька з Чернігова. — Злякалася, що почалася деменція. Але невролог говорить, що я забудькувата через пережите бомбардування.

Провали в пам'яті виникають через підвищення рівня кортизолу — гормону стресу. Це захисна реакція організму на нервове напруження, що допомагає впоратися з життєвими випробуваннями.

— Пам'ять має поступово повернутися, коли людина стане спокійною, — говорить 44-річна Анастасія Присмак, психотерапевтка із Запоріжжя. — Якщо й після цього стан не покращився, це ознака проблем зі щитоподібною залозою, дефіцит вітаміну В12, хвороби Альцгеймера.

Необхідно показатися лікареві, якщо людина неодноразово розповідає одну й ту ж історію. Не впізнає людей, форми та кольори. Також повторює по кілька разів запитання, забуває імена близьких, не може сказати, для чого потрібен повсякденний предмет.

— Найкращою профілактикою провалів у пам'яті є відмова від ­алкоголю, щорічне обстеження головного мозку, сон по 7 годин.

Радить періодично вивчати ­іноземні мови, розв'язувати логічні задачі, ­кросворди, грати в шахи. Вони тренують ­мозок.

— Дізнавайтеся щось нове. Якщо потрапили в іншу країну чи місто, то можна вивчити різні шляхи додому. Спорт, гра на музичних інструментах чи спів — теж ефективні інструменти в боротьбі з провалами в пам'яті. Також ці заняття знімають напругу.

— Щоб пам'ять не підводила, потрібно правильно харчуватися. Щодня їсти насіння чи горіхи, — каже Ольга Лунка, 53 роки, дієтологиня з Рівного. — Один із найпопулярніших горіхів — арахіс. У ньому є лінолева кислота, що знижує рівень холестерину та покращує пам'ять.

Радить додавати щодня до страв по 1 ч. л. насіння кунжуту чи льону. Або їсти по жмені соняшникового чи гарбузового. Вони найдоступніші, як і волоські горіхи. Корисний шоколад із вмістом какао 72%. Покращує пам'ять та пригальмовує вікові зміни мозку. Треба пити воду чи узвар із сухофруктів, бо зневоднення погіршує пам'ять.

— Рекомендують двічі на тиждень пити зелений чай. Він уповільнює старіння організму та запобігає розумовим болячкам. Також корисні шпинат, яйця, авокадо та чорниця. Кажуть, що солодке допомагає краще думати, але це не так. Цукор робить людину кволою та сонливою.

У раціоні мають переважати фрукти, овочі, продукти з цільного зерна, бобові, оселедець, скумбрія, птиця та молочні продукти. Краще менше їсти свинини та яловичини.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Провали в пам'яті виникають через стрес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі