понеділок, 05 вересня 2016 05:15

Протиправцеву сироватку для Матвія Бранця доставили вертольотом

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.healthlantern.com
  Після щеплення імунітет до правця зберігається п’ять років. Потім поступово згасає. Лікарі рекомендують вакцинуватися кожні 10 років
Після щеплення імунітет до правця зберігається п’ять років. Потім поступово згасає. Лікарі рекомендують вакцинуватися кожні 10 років

Дитині судомило руки й ноги.

27 серпня вночі у львівську обласну лікарню ­ОХМАТДИТ доставили 8-річного ­Матвія Бранця. Хлопець ­вигинався в дугу, йому судомило руки й ноги. Лікарі запідозрили правець — важке інфекційне захворювання. У дитини не було жодного щеплення. Рідні писали відмови ще з народження.

Востаннє у Львові реєстрували чотири випадки захворювання на правець дев'ять років тому. Двоє хворих померли.

Матвій живе з бабусею Марією Кобрин у Львові. Мати працює за кордоном. Батько покинув родину. Тиждень тому відпочивали в селі. Матвій подряпав палець на нозі. За тиждень рана загоїлася. Але почалися судоми.

— Я не могла зрозуміти — чому, бо рани на нозі вже не було, — каже 58-річна Марія Кобрин. — У мене п'ятеро дітей, але з таким не стикалася.

Правець вражає нервову систему, викликає судоми м'язів, задуху. Спори збудника проникають до організму через рани. Виділяють токсини. Хворому вводять протиправцеву сироватку. Якщо звернулися ­пізно — більшість людей помирають.

Третю добу хлопчик підключений до апарата штучного дихання. На другий день у реанімації йому ввели сироватку.

— Дитині вже трошки краще, — каже головний епідеміолог області Наталія Тімко. — Сироватку шукали в Україні й за кордоном. Вдалося знайти п'ять ампул. Санавіацією доставили з Києва. Ще кілька було в нашій області. Якби хлопчик був вакцинований — такої біди не сталося б.

Це третій випадок правця у дітей протягом літа. 2 серпня захворіла 5-річна Анастасія Савушкіна з Дніпра. Антиправцеву сироватку для неї купили нелегально. Дитина досі в лікарні, але вже може самостійно їсти та намагається ходити. У Дніпрі фіксували цю недугу востаннє 36 років тому. Із липня в інфекційному відділенні Вінницької обласної дитячої лікарні перебуває 4-річна Анастасія Браславська. Занедужала на правець після порізу на нозі. Щеплена була не за графіком, рану не обробили.

— Звертаюся до батьків і медиків не зволікати зі щепленнями, — каже виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я 53-річна Уляна Супрун. — Україні критично важливо підняти рівень вакцинації до європейського. До середини вересня всі замовлені торік вакцини доставлять у країну. Йдіть до своїх лікарів і вакцинуйте дітей. У вересні замовлятимемо міжнародним організаціям вакцини на 2017-й.

4 години щонайбільше живе донорське серце. Трансплантація органа можлива лише після смерті головного мозку.

Зараз ви читаєте новину «Протиправцеву сироватку для Матвія Бранця доставили вертольотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі