понеділок, 22 жовтня 2012 05:00

Прогресуючий сколіз необхідно оперувати

 

— Cколіоз — це викривлення хребта, що легко діагностувати за допомогою рентгена. Тож цей поголівний діагноз багатьом школярам є явним перебільшенням, — каже директор клініки "Міжнародний центр нейрохірургії" Ігор Курілець.

Серед учнів великої школи можна знайти одного-двох хворих на сколіоз, за статистикою.

— Перш за все на рентгенівському знімку слід виміряти кут викривлення хребта. Якщо він менший як 40 градусів, хворому потрібен спеціальний корсет. Більше викривлення вимагає хірургічного лікування. Так прийнято в більшості цивілізованих країн світу. Ніякі масажі, витяжки, гімнастика, вправлення хребта не лікують сколіоз. Корсет лише сповільнює його прогресування.

Обстеження слід робити щороку.

— Якщо кут викривлення не зростає, то це стабілізований сколіоз і з операцією можна зачекати. Якщо збільшується — вона неминуча. В разі зростання кута викривлення на понад 10 градусів у рік — оперувати потрібно терміново. Великою помилкою при прогресуючому сколіозі є зволікання з операцією до закінчення росту підлітка. До цього часу сколіоз може сягнути 100 і більше градусів. Тоді різко зменшуються можливості хірургії. Якщо дитина невисока, то під час хірургічного втручання вживлюємо ростучу конструкцію, що видовжується в міру росту хребта.

Сколіоз часто прогресує у жінок після клімаксу. Тоді зазвичай треба оперувати.

— Альтернатива — довічний біль у спині і постійний прийом знеболювальних ліків. Викривлення спини, горб, проблеми внутрішніх органів є лише другорядними проявами цієї хвороби.

Запровадив операції на хребті в Україні 1999 року. Виконано їх тисячі, але досі дивуюся непоінформованості наших громадян стосовно цієї хвороби, — говорить Ігор Петрович.

Запис на консультацію: Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, метро Хрещатик, тел.: 0(44) 592 68 78, 0(44) 592 90 79.

м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 65, Лікарня Святого Луки,

тел.: 0(522) 36 60 01.

Західноукраїнська філія, Львівська обл., м. Стрий, вул. Басараб, 15, Стрийська центральна районна лікарня, сьомий поверх, тел.: 0(67) 89 10 000.

www.neurosurgery.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Прогресуючий сколіз необхідно оперувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі