понеділок, 13 листопада 2006 17:57

При "оптимальній дієті" радять смалець та жирне м"ясо

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Польська лікарка Анна Суховецька (праворуч) подає вечерю групі ”оптимальників” у львівському кафе ”Квіти на руїнах”
Польська лікарка Анна Суховецька (праворуч) подає вечерю групі ”оптимальників” у львівському кафе ”Квіти на руїнах”

"Оптимальна дієта" — винахід польського лікаря-дієтолога 69-річного Яна Кваснєвського. Він рекомендує їсти смалець, свиняче сало, курячі яйця, жирні супи та холодець. Цього року дієтолог став кандидатом на Нобелівську премію.

Колеги Кваснєвського подружжя 50-річних Анни та Тадеуша Суховецьких приїхали до Львова, аби навчити бажаючих готувати страви з рекомендованих продуктів.

Випробовували дієту у львівському кафе "Квіти на руїнах". На столах 15 тарілок з двома шматками сальцесону та скибкою помідора. На десерт морозиво з домашньої сметани та жовтків, прикрашене кільцем ананаса, в горнятах парує чай.

63-річний львів"янин Олег Іванців харчується за цією системою півроку.

— Я перепробував кілька дієт. Голодував за системою Поля Брега ще в 26 років (Поль Брег — американський дієтолог та фізіотерапевт, який пропонував голодувати одну добу щотижня та по 7 днів чотири рази на рік, коли міняється пора року. — "ГПУ"), — розповідає Олег Олексійович. — Щороку голодував по 10–15 днів. Пробував вегетаріанську їжу. Але почувався не дуже добре. А потім до рук потрапила книжка Яна Кваснєвського.

Іванців каже, що пропонував таке харчування дружині. Вона відмовилася, проте взялася готувати страви для чоловіка за рецептами польського лікаря.

— Уже на четвертий день я відчув полегшення. У мене затягнулася виразка, — продовжує Іванців. — А потім помітив, що й сили додаються. Ми живемо у власному будинку. Треба було викосити навколо хати траву. Кошу-кошу, аж син виходить: "Тату, та вже обід". А я й не помітив. Раніше втомлювався набагато швидше.

За основу дієти лікар Кваснєвський взяв співвідношення тваринних жирів, білків та вуглеводів 4:1:0,5. Такі пропорції в жовтку курячого яйця. Саме тому на сніданок радить їсти омлет.

— Зранку готуємо омлет із одного яйця та двох жовтків, — каже Анна Суховецька. — Підсмажуємо горошок на смальці. На обід — суп зі шпику, мізкової кістки, тушкована капуста, жирна відбивна або тушковані реберця з салатом із квашеної капусти. Склянка кави з вершками. На вечерю — дієтичний бісквіт із товстим шаром масла. Кава або чай — без цукру. Попри це, — додає жінка, — ви худнутиме, якщо маєте надлишкову вагу.

Організм самостійно спалює власні жири. Прихильники "оптимального харчування" кажуть, зайві кілограми не повертаються, адже в організм надходять потрібні елементи.

67-річна львів"янка Ірина Левковська вже втретє вечеряє в кафе. Каже, перенесла дві операції на жовчному та протоках.

— Через це я раніше готувала для себе все на олії, — розповідає Левковська. — Спочатку хвилювалася — така жирна їжа. Боялася, що почнеться печія, з"явиться тяжкість у шлунку. Але почуваюся дуже добре.





Для оптимального харчування рекомендують:

смалець, свиняче сало, грудинку, кістковий шпик, курячі яйця, всі сорти сирів (чим жирніший, тим краще), сметану, лівер, жирні бульйони, всі сорти ковбас, птицю, жирну рибу.


Продукти, від яких треба відмовитися:

цукор, солодощі, мед, солодкі повидла і джеми, каші, мучні вироби, випічка, солодкі напої.

Теорія Кваснєвського заслуговує на увагу

Зоряна Завада, 43 роки, позаштатний лікар-дієтолог Львівського облуправління охорони здоров"я каже, що метод лікаря Кваснєвського не можна вважати панацеєю від усіх захворювань. Його система харчування, як і будь-яка інша, мала б бути індивідуальною для кожного пацієнта.
— У методі Кваснєвського цікаве співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Відповідає співвідношенню цих інгредієнтів у жіночому молоці, а там воно дотримано справді оптимально, — каже пані Зоряна. — І це, звісно, заслуговує на увагу. Тому думаю, метод продовжуватимуть вивчати.

Зараз ви читаєте новину «При "оптимальній дієті" радять смалець та жирне м"ясо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі