понеділок, 15 січня 2018 00:55

Після відвідин цирку 20 дітей захворіли на кір

Автор: www.privivkainfo.ru
  Щеплення від кору не дає повного захисту від хвороби. Але протікає вона значно легше. Позаторік вакцинували від кору 45 відсотків дітей
Щеплення від кору не дає повного захисту від хвороби. Але протікає вона значно легше. Позаторік вакцинували від кору 45 відсотків дітей

У Києві на кір захворіли 54 особи, з них 43 — діти. 20 хворих у грудні відвідували цирк "Кобзов". Потім із високою температурою та висипаннями потрапили в інфекційні лікарні.

— Симптоми у сина з'явилися через тиждень після відвідування цирку. Викликали "швидку". Лікар сказав, що схоже на кір, — говорить киянка Тетяна Клішина, мати 4-річного хлопчика. Ім'я сина не називає. — Повезли до інфекційного відділення. За дві години нас відправили до поліклініки. Там спитали, чого приїхали з інфекційною хворобою? Послали кір лікувати вдома. Дитині давали антибіотик, але не ставало краще. Ми знову викликали "швидку". Там сказали, що це така алергія на тлі ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція. — ГПУ). Ми вже нікого не слухали й повезли сина в приватну поліклініку, де поставили остаточний діагноз.

Жінка переконує, що дитині робили щеплення від кору, але воно не подіяло:

— У нас хвороба проходила не так, як у інших дітей у лікарні. У решти спочатку температура, потім — висип. А у нас почалося все й одразу.

Каже, до лікарні продовжують привозити дітей. Усі вони теж відвідували цирк "Кобзов" на Контрактовій площі, хтось 20 грудня, решта — 22‑го або 26‑го.

Зараз син Тетяни одужує.

У цирку скасовувати вистави не планують, хоч одного з працівників госпіталізували з кором наприкінці грудня. Інкубаційний період хвороби становить 21 день.

— Кожні п'ять-шість років виникають спалахи кору. Причина — в низькому рівні вакцинації, — каже заступник міністра охорони здоров'я 43-річна Оксана Сивак.

— Вірус може жити в повітрі й на поверхнях до двох годин після того, як хворий залишив приміщення. Дев'ять із десяти неімунізованих людей, які контактують із ним, заразяться.

В Україні за 10 місяців захворіла 2381 особа. Найбільше — в Одеській, Івано-Франківській і Тернопільській областях. В Одеській та Тернопільській областях невакцинованим дітям заборонили ходити до садочків і шкіл.

Кір — інфекційна хвороба, що передається повітряно-­крапельним шляхом від людини до людини. Інфікований може заражати інших, коли хвороба ще не проявилася температурою та слабкістю. Через слизову оболонку носа вірус проникає в кров і вражає її клітини й лімфатичні ­вузли.

Симптоми кору часто плутають із застудою. Зазвичай це підвищена температура, головний біль і загальна слабкість. Червоні плями на шкірі, кашель, захриплість голосу проявляються на другий тиждень.

— Кір може дати ускладнення на серце, нирки, нервову систему. У вагітних — спровокувати викидень, — продовжує Оксана Сивак. — Діти зазвичай переносять хворобу легше. Але в них можуть виникати отит, запалення легенів, лімфатичних вузлів, сліпота, енцефаліт.

Дітей вакцинують від кору двічі — у 12 місяців і в 6 років. Це не дає повного захисту від хвороби. Але шанс заразитися значно знижується. Позаторік вакцинували від кору 45% дітей, повторне щеплення зробили 30%, за даними Міністерства охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Після відвідин цирку 20 дітей захворіли на кір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі