вівторок, 30 січня 2018 05:16

Нирки слід тримати в теплі

— Торік мала мороку з нирками, — каже киянка Марина Тіщенко, 47 років. — Почалося з припухлостей на ногах. Думала, набрякають від каблуків. Перейшла на пласку підошву — без змін. Виявилося, що нирки дали збій. Лікар порадила дієту і трав'яні збори.

— Здорові нирки — це фільтр. Вони очищають кров і видаляють із неї токсини та зайву воду, — каже столичний уролог Тетяна Попова, 49 років.

— Часто зміни є після кількатижневої дієти. Через гостру та солону їжу в нирках затримується рідина. Тому краще недосолити, ніж пересолити. Алкоголь зневоднює нирки. А дефіцит води призводить до згущення крові, утворення камінців. Проте захоплюватися рідинами не варто. Це буде додаткове навантаження на орган.

Любителям кави слід знати, що кофеїн сприяє посиленому виведенню рідини з організму. І має властивість притупляти почуття спраги. Тому каву слід запивати водою.

— Ниркам потрібне тепло. Їм шкодять постійні переохолодження. Від запущених хронічних запалень, погано пролікованих або недолікованих, нирка може за кілька років зруйнуватися. Коли бачу молодь у куцих штанцях або з оголеною талією, мені хочеться кричати. Це ж переохолодження організму. Влітку — будь ­ласка, а взимку хай у моді будуть теплі речі.

Нирки чистять насінням кропу.

— Воно має сильну сечогінну дію, — говорить фітотерапевт 34-річна Наталія Захарченко з Києва.

Чайну ложку насіння заливає склянкою окропу. Настоює ніч у термосі.

— Пити потрібно по півсклянки двічі-тричі на день. Одночасно приймати настій із родзинок — 2 столові ложки на півлітра кип'яченої води. Щоб поповнювати запаси калію. Вживати потроху протягом дня, родзинки з'їсти. Варто пролікуватися так хоча б тиждень-другий.

Зараз ви читаєте новину «Нирки слід тримати в теплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі