понеділок, 20 березня 2017 07:10

Після видалення катаракти розріз не зшивають

Автор: ФОТО З САЙТА www.a-betka.in.ua
  Катаракта розвивається непомітно для людини. Поступово хворий починає бачити, ніби через запітніле скло
Катаракта розвивається непомітно для людини. Поступово хворий починає бачити, ніби через запітніле скло

— Катаракту заробив на роботі. Працюю режисером монтажу на каналі й весь день зводжу сюжети. Став помічати, що в кутку лівого ока щось сіріє, — говорить киянин Микита Циганчук, 51 рік. — Лікар сказав, маю катаракту. Не став чекати, доки зовсім осліпну й ліг на операцію. Того ж дня повернувся додому, а за два дні — на роботу.

Катаракта розвивається поступово — за п'ять-десять років. Очі при ній не болять.

— Це хвороба старших людей. Найчастіше з нею мають справу після 55 років, — розповідає столичний офтальмолог 37-річна Вікторія Бордіян. — Людина не сліпне, просто картинка перед очима мутніє. До сітківки не доходять світлові промені. Хворий бачить усе, як через запітніле скло. Більше щастить тим, у кого пляма збоку, а не посередині. Вона не заважає бачити. У кого в центрі кришталика — втрачає зір.

Часто пацієнти купують краплі з вітамінами й мікроелементами. Від них зупиняється розвиток хвороби, але вони не лікують. Лише відтягують час до хірургічного втручання.

— Відновити помутнілий кришталик може тільки операція з видалення катаракти. Якщо не лікувати її, пошкодиться зоровий нерв. Зір буде неможливо повернути.

Перед операцією наркоз не вводять шприцом, а крапають в око. Потім лікар робить мікророзріз не більш як 2 мм. Видаляє помутнілий кришталик і на його місце ставить штучну лінзу. Розріз не зашивають. Він сам заростає. Вся операція триває 10–15 хв. Того ж дня пацієнт повертається додому.

— Я не раджу гратися з народними за­собами. Ніяк не можу людям донести, що цим вони шкодять собі. Лише час затягують і дають хворобі можливість прогресувати.

Тиждень після операції не можна терти очі чи тиснути на них, нахилятися, піднімати важке. Бо підвищуватиметься тиск в оці. Робити макіяж і приймати душ дозволяють на третій день після операції. Очі заплющують, щоб вода не потрапила на нову лінзу. Через це в око може потрапити інфекція.

— Після операції в очах можливе поколювання, ніби потрапив пісок. Це нормальні відчуття. Минають за три-чотири дні.

Зараз ви читаєте новину «Після видалення катаракти розріз не зшивають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі