четвер, 18 лютого 2010 20:15

Після операції на серці не користуються телефоном

Автор: фото: Ірина МАМРИГА
  Микола Поляруш з міста Гайсин Вінницької області наливає з рога вино. Йому ввели в серце електрод. У разі зупинки серця — він продовжить його биття
Микола Поляруш з міста Гайсин Вінницької області наливає з рога вино. Йому ввели в серце електрод. У разі зупинки серця — він продовжить його биття

Онуки жартома називають свого діда 72-річного Миколу Поляруша із міста Гайсин Вінницької області людиною-кіборгом. Або "дід Коля — серце з моторчиком". Наприкінці грудня 2003 року йому зробили першу операцію на серці. Встановили кардіостимулятор — пристрій, що контролює роботу хворого органа, страхує його від раптової зупинки. Через три роки операцію повторили.

— Тоді я мало не вмер, — пригадує Микола Васильович. — Якась інфекція попала в тканину, на грудях відкрилася рана, потік гній. Лікарі не могли витягти електрод, бо той сильно вріс у серце. Поїхав у столицю, в Інститут серцево-судинної хірургії Амосова. Гачки, що зачепилися за головну аорту, витягували 10 діб.

Другий стимулятор американського виробництва встановили Миколі Полярушу з правого боку. За операцію та пристрій чоловік нічого не платив, бо має пільги як дитина війни й ветеран праці.

— Почуваюся добре. Встаю рано, снідаю і зразу надвір — треба все попідмітати, курям, собаці їсти дати. Ніякої втоми чи сонливості нема.

Найбільша незручність те, що електрод можна намацати пальцями.

— Уже звик до того. Не можна також користуватися мобільним телефоном, комп"ютером, електродрилями і болгарками. Бо через техніку може збитися  налаштований ритм стимулятора. Без мобілки і комп"ютера можу жити. Зроду не знав, що воно таке.

Сусіди називають Миколу Васильовича трудоголіком. Вважають, що серце швидко "зносилось" через надмірну працю.

Лікарі не могли витягти електрод, бо той сильно вріс у серце

— Кардіостимулятор ставлять насамперед хворим зі складними розладами серцевого ритму. До таких призводять ішемічна хвороба серця, ендокринна патологія, міокардити, ревматичні ураження, — пояснює Вікторія Супрун, лікар-кардіолог обласної лікарні ім. Пирогова. — Стимулятор складається з генератора імпульсів, які через електроди надходять у камери серця — передсердя і шлуночок. Вмикається автоматично тільки при порушенні ритму. Струм, створений стимулятором, проходить через електропровідну тканину до всіх м"язових клітин серця. Примушує їх скорочуватися. У здоровому серці 60–140 електричних імпульсів за хвилину.

Коштують імплантати 4–25 тис. грн. Ціна залежить від якості апарата, від кількості електродів і частин серця, в які їх треба вставити.

Вікторія Супрун каже, кардіостимулятори часто ставлять 30-річним.

Раніше лише літніх людей оперували, тепер вік хворих помолодшав. Це не складна операція. Під місцевим знеболенням вводять електрод через судину в порожнину серця, а тоді в м"язеве ложе біля серця підшивають батарею. Після операції електрод залишається в серці, а живлення міняють раз на 8–10 років.

Зараз ви читаєте новину «Після операції на серці не користуються телефоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі