пʼятниця, 05 липня 2013 00:25

Під час вагітності псуються зуби

— Із початку вагітності у мене була загроза викидня. Згодом лікарі лякали передчасними пологами. Коли народила, виявилося, що моєму організму бракувало кальцію. Тому у сина майже немає здорових молочних зубів, — розповідає 31-річна Оксана Баран із райцентру Перемишляни Львівської області.

Оксана з чоловіком планують народити другу дитину. Переш ніж завагітніти, жінка здала всі аналізи.

— Під час формування органів майбутньої дитини плід витягує кальцій з організму матері, — каже львівський гінеколог Мар'ян Іванишин, 38 років. — Особливо це відчутно в другому і третьому триместрах. Тоді малюк активно росте. Жінка може відчувати біль у кістках, зубах. Інколи зуби хитаються, випадають. У народі кажуть, що за кожне народжене дитя жінка платить одним зубом. Дефіцит кальцію під час вагітності організм матері, як і дитини, може "пам'ятати" все життя.

Брак цієї речовини виявляють біохімічним аналізом крові на мікроелементний склад.

— Усім пацієнткам говорю, аби їли кисломолочні продукти. Особливо бринзу, інші м'які сири типу моцарели. Багато житнього хлібу, горіхів, свіжі фрукти й овочі. Натомість щавель, шпинат, буряк "вимивають" кальцій з організму. Щоб краще засвоювався, має бути достатньо вітаміну D, фосфору і магнію. Треба їсти риб'ячий жир, печінку тріски, яєчні жовтки.

Майбутнім матерям радять займатися йогою, гімнастикою і плаванням. Тоді кальцій засвоюватиметься краще. Добова потреба в ньому у вагітних становить приблизно 1500 мг. Її не завжди вдається забезпечити їжею. Кальцій із препаратів корисний лише на третину, решта відкладається у вигляді піску й каміння в нирках. Тому лікарі рекомендують біологічно активні добавки з кальцієм. Вони легко проникають у клітину, засвоюються на 95-98%.

Зараз ви читаєте новину «Під час вагітності псуються зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі