вівторок, 03 квітня 2018 05:05

Від звички смоктати пальці в дітей криво ростуть зуби

Від звички смоктати пальці в дітей криво ростуть зуби
Стоматолог Ярослав Заблоцький: Передчасно видаляти молочні зуби не можна

— У доньки почали псуватися зуби, як тільки з'явилися. Помітила, нині багато дітей мають карієс. Дорослі теж частіше скаржаться на проблеми. Сама від цього страждаю. Бракує вітамінів або генетика винна? — каже Юлія Степанчук, 34 роки, з Києва.

— Дисплазія емалі може бути вроджена. Та причина не лише в цьому, — говорить стоматолог Ярослав Заблоцький, має 30-річний досвід роботи та звання професора. — Перші зуби в дитини з'являються у шість місяців. І вони вже вимагають гігієни. У 2 роки дитя має 20 зубів — повний комплект. Серед дорослих побутує міф — молочні зуби не треба чистити, вони все одно випадуть. Через таке недбальство їх уражає карієс і вони чорніють. У малечі карієс прогресує значно швидше, ніж у дорослих.

Варто привчити дитину полоскати рот після перекусів.

— Часто матері дають дітям уночі попити з пляшки молока, солодкого чаю, компоту. Рештки їжі залишаються на зубах. Уночі краще давати воду.

Дитина може плакати й погано їсти через хворі зуби. Лікувати їх слід під наркозом.

— Передчасно видаляти молочні зуби не можна. Це призведе до неправильного прорізання чи зміщення постійних. Від звички смоктати пальці зуби можуть криво рости. Псуються від води, коли у ній замало чи забагато фтору та заліза. Шкода, що держава не контролює вміст мікроелементів у воді в різних регіонах.

Для чищення зубів не потрібно очищати воду, адже вона має короткочасний вплив на них. Важливіше звертати увагу на вибір питної, бо вона впливає на весь організм.

— Те, що людині потрібен додатковий кальцій для зміцнення емалі зубів — це міф. Зубам потрібна чистота, а не якісь таблетки. І якщо ви приймаєте додатковий кальцій, на зуби він мало впливає.

Обирати пломбу має не пацієнт, а ­лікар.

— Пломби бувають композитні, їх робить стоматолог. Також є вкладки. Їх виготовляє зубний технік, вони довговічніші. Якщо людина стирає зуби, їй рекомендуватимуть тверді керамічні пломби, бо композитні стираються разом із зубами. У США найкращою пломбою вважають золоту вкладку. Річ у тому, що між зубом і пломбою завжди утворюється щілина, бо температура розширення зуба і пломби різна. Коли ми п'ємо чай чи їмо морозиво, перепади температур призводять до скорочення пломб і утворення щілин. Так може з'явитися вторинний карієс. А золота вкладка розвальцьовується і не призводить до утворення щілин. Золото вважають найкращою пломбою, яка відома людству.

Зараз ви читаєте новину «Від звички смоктати пальці в дітей криво ростуть зуби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі