понеділок, 14 квітня 2008 14:24

Очистити кров можна за три сеанси

Третій місяць поспіль у Самбірській районній лікарні на Львівщині пацієнтам роблять процедуру фільтраційного плазмаферезу — очищення крові.

— Ми розділяємо кров на формені елементи і плазму, — розповідає анестезіолог 47-річний Ростислав Чаплинський. — Вилучаємо плазму й так виводимо з організму токсичні речовини.

Процедуру радять робити хворим на червоний вовчак, псоріаз, бронхіальну астму, розсіяний склероз, алергічні захворювання і при отруєннях.

48-річна Уляна Плесканка слабує на цитомегаловірус — автоімунне захворювання. Жінці важко ходити, в неї німіють руки. Найбільше потерпають судини, нирки й легені. На фільтраційний плазмаферез погодилася, сподіваючись на полегшення.

Спершу кров з вени пацієнтки надходить у спеціальний мішок. Лікар просить жінку стискати пальці в кулак, аби циркуляція відбувалася швидше.

— Збираємо приблизно 500 мілілітрів. Потім кров рухається до фільтру, — веде далі Ростислав Петрович. — Плазма надходить до спеціального мішка, а чиста клітинна маса крові повертається у кровоносну систему людини. Саме у плазмі концентруються шкідливі речовини.

Після першого циклу третина мішка для збору плазми наповнюється рідиною жовтуватого кольору. За словами Чаплинського, фільтр добре справляється з роботою. Інакше плазма була б червоною.

Лікарі радять робити процедуру один-два рази на рік

Протягом сеансу кров очищують двічі-тричі. Процедура триває від 35 хв до 1 год. Уляні Плесканці три сеанси повторюватимуть через день.

— Наступного дня всі тканини, печінка пацієнтки викидатиме у кров токсини, — додає лікар. — Адже організм виробляє нову плазму і стимулює імунну систему. Таку процедуру можна проводити і вагітним, які мають токсикоз. За кордоном її роблять для омолодження.

Очищення крові — безболісне. Під час сеансу Уляна Плесканка розмовляє з медиками. Розповідає, що цю процедуру їй пропонували у Львівській обласній лікарні.

— Я бачила ефект від плазмаферезу, — зазначає. — У хворих на псоріаз відпадали білі бляшанки зі шкіри, зникала висипка. Але там під час одного сеансу забирають майже півтори літри крові. А для того, аби не було шоку, в судину вводять плазмозамінники. Ця процедура триває 20–25 хв. Я не знаю, чи я таке витримала б.

Ростислав Чаплинський згадує, що 10–12 років тому очищав кров іншими методами.

— Я писав кандидатську роботу про очищення крові через свинячу селезінку, — розповідає медик. — У свині вирізали цей орган, привозили в лікарню. Я пропускав через неї кров людини і повертав пацієнтові. За іншим методом кров пропускали через вугілля. Але усі ці сорбенти дорогі, тому й шукав щось сучасніше.

Системи для фільтраційного плазмаферезу Ростислав Чаплинський купує в Росії. За них платять пацієнти. Сеанс коштує 250 грн. Лікарі радять робити процедуру раз–двічі на рік по 3–4 сеанси. Таким чином очищують кров у Києві, Одесі, Дніпропетровську, Донецьку та Львові.

При яких захворюваннях рекомендують плазмаферез

алергічні захворювання;
ревматизм, ревматоїдний артрит, гломерулонефрит, системний червоний вовчак;
гострі і хронічні запальні захворювання;
ендокринні захворювання: діабет, тиреотоксикоз;
інфекційні захворювання: вірусні гепатити, герпевірусна інфекція;
печінкова недостатність: цироз печінки, гепатоз;
ниркова недостатність: гломерулонефрит, полікістоз нирок;
порушення обміну речовин;
судинна недостатність: стенокардія, атеросклероз;
інтоксикація;
токсикоз у вагітних.

Зараз ви читаєте новину «Очистити кров можна за три сеанси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі