понеділок, 04 грудня 2017 00:50

Метушня спричиняє безсоння

Автор: ФОТО З САЙТА WWW.expansion.mx
  Напругу від перед­новорічної метушні знімають трав’яні чаї, тепла ванна та масаж
Напругу від перед­новорічної метушні знімають трав’яні чаї, тепла ванна та масаж

Сон знижує рівень стресу

— Напередодні будь-якого свята нервую й почуваюся втомленою, ще нічого не зробивши. Наготуй, прибери, помий, а ще ж купи, купи, купи, — каже киянка Катерина Левченко, 48 років. — Ажіотаж довкола і бажання встигнути все посилюють паніку.

— Люди переоцінюють значущість подій. Накручують себе. Через це страждають, — каже психолог Марія Галичан, 27 років, із Броварів на Київщині. — Не поспішайте. Метушня спричиняє роздратованість і безсоння. Краде зібраність і зосередженість. Не намагайтеся ухопити все й одразу. Краще напишіть ­список.

— Виділяйте достатньо часу на відпочинок. Міцний сон знижує рівень кортизолу — гормону стресу. І не прокручуйте постійно в голові, як усе відбуватиметься. Іноді ми боїмося того, що ніколи не трапиться, — пояснює Марія Галичан.

Радить випти заспокійливого чаю.

— Люблю поєднувати зелений чай із лавандою. П'ю його перед сном. Добре тамує головний біль, — радить столичний фітотерапевт Наталія Захарченко, 34 роки. — А ще змішую дві чайні ложки зеленого чаю і по одній кожної з трав — м'яти, звіробою, липи, ромашки. Іноді ромашку замінюю материнкою. Виходить ароматний напій. Від самого вдихання-смакування можна заспокоїтися.

Допомагає зняти напругу тепла ванна з оліями сандалу, герані, троянди, меліси, хмелю. Також — масаж або легкі фізичні вправи та спокійна музика.

Лікарі радять дотримуватися помірності у всьому. Погане самопочуття може бути через переїдання або зло­вживання алкоголем.

Телевізор провокує невроз

— Через велику кількість негативу та агресії постійне сидіння перед телевізором може спричинити невроз, — каже психолог Марія Галичан із Броварів на Київщині. — Швидко стомлюється саме нервова система. Бо ми сидимо нерухомо, а мозок навантажується великою кількістю інформації. Дивіться передачі, від яких можна отримати позитивні емоції. Посміятися, розслабитися, порадіти, подивуватися, дізнатися щось нове.

З'їдене перед телевізором погано засвоюється.

Зараз ви читаєте новину «Метушня спричиняє безсоння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі