четвер, 03 вересня 2009 19:29

Людям з хворим серцем не можна їсти смаженого

У 54-річного Аркадія Волощенка з Івано-Франківська проблеми із серцем почалися 10 років тому.

— Лікарі поставили діагноз — атеросклероз. Довелося сісти на жорстку дієту, кинути курити. Сказали, якщо не кинеш, буде інфаркт. Атеросклероз призводить до нього не поступово, а різкими темпами. Мені склали спеціальну схему харчування. Вона повністю виключає смажене, також заборонено їсти жирне м"ясо. Думав, що не зможу звикнути, але звик. Поки тримаюся, — усміхається чоловік.

Директор Київського міського центру серця Борис Тодуров, 44 роки, запевняє, що за статистикою більше половини людей в Україні помирають від серцево-судинних захворювань. Здебільшого через інфаркт міокарда.

— Атеросклероз — це хвороба століття для дорослих людей. При ньому уражаються судини. Серцеві і мозкові найвразливіші. На другому місці — судини нирок і нижніх кінцівок, — каже заступник директора з хірургії Київського міського центру серця 52-літній Олександр Довгань.

Хвороба розвивається через порушення обміну речовин в організмі, зокрема холестеринового обміну. Через це уражаються стінки судин, з"являється атеросклеротична бляшка. Вона збільшується і перекриває артеріальні судини серця, які забезпечують орган кров"ю.

— М"язи серця потребують колосального споживання кисню, а через поганий кровообіг його бракує. Тому відмирають ділянки м"язів серця, розвивається інфаркт міокарда. Якщо у крупній судині утвориться тромб, людина може померти, — пояснює лікар. — Жирна їжа — це лише один із факторів розвитку атеросклерозу. Це і генетична схильність, і порушення режиму харчування, стресові ситуації, підвищений тиск, куріння, надмірне вживання алкоголю, інфекційні захворювання.

Для пацієнтів складають дієти без тваринних жирів. Особливо небезпечна смажена їжа. Жири рослинного походження навпаки добре впливають на обмін речовин.

Більше половини людей помирають від серцево-судинних захворювань

— Особливо від атеросклерозу страждають чоловіки. Жінки від нього захищені. Мабуть, гормональними особливостями, — міркує Олександр Довгань.

Улітку людина, хвора на атеросклероз, має зменшити фізичні навантаження. Під час спеки навантаження на серце збільшується, бо йому потрібно перекачувати більше крові. Це саме стосується людей, які перенесли операції на серці. Їх реабілітація триває півроку після хірургічного втручання.

— Утворення бляшок проявляється вираженим больовим синдромом. Цей біль раптовий, він часто трапляється у людей, які вважали себе здоровими. Терпіти біль у серці не можна. Якщо у людини серцевий напад, потрібно до приїзду "швидкої" дати їй нітрогліцерин чи його аналоги. Краще, щоб хворий ліг, — радить кардіолог.

Набуті пороки, ревматизм серця може супроводжувати сильна задишка. Виникає набряк легенів.

Зараз ви читаєте новину «Людям з хворим серцем не можна їсти смаженого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі