понеділок, 24 квітня 2017 06:06

"Легеневу артерію перев'язали посередині, як пісочний годинник"

Автор: фото з родинного архіву людмили голуб
  Людмила Голуб з донькою Катериною під час консультації у ­Центрі серця
Людмила Голуб з донькою Катериною під час консультації у ­Центрі серця

— У 3 місяці доньку прооперували. Інакше могла померти, — каже 42-річна Людмила Голуб із Києва. — Зараз Катрусі 3 роки, і все позаду. Добре розвивається, навіть випереджує однолітків. Вона — наша радість.

Першу операцію зробили у вересні 2014-го. Наступного року була друга. Родина приїхала на консультацію у столичний Інститут серця.

— Катю привезли з отвором у перетинці між шлуночками серця, розміром у вісім міліметрів і розширеною легеневою артерією. Через це в ній підвищувався тиск і був високий ризик запалення легень. Крім того, що дівчинка недобирала вагу, мала задишку та збільшену печінку, вада зовні не проявлялася, — каже кардіоревматолог 34-річна Олена Дудко. — Першу операцію зробили, щоб обмежити тиск крові. Не можна було виправити все ­одразу. Серце було мале, й туди неможливо було пришити латку.

Посередині грудної клітки зробили розріз і зупинили серце. Пацієнтку під'єднали до апарату штучного кровообігу.

— Легеневу артерію перев'язали посередині, як пісочний годинник. Але не повністю, а лише зменшили її діаметр. Звузився потік крові. Дитина підросла, гарно набирала вагу, і стан стабілізувався. У рік і три місяці зробили другу операцію, яка повністю виправила ваду.

Під час другої операції прибрали нитку, яка звужувала артерію. За рік вона зрослася і не розширювалася. Отвір закрили латкою з навколосерцевої сумки — перикарду. Вирізали потрібний розмір і пришили в міжшлуночкову перетинку. За два тижні після операції пацієнтку виписали з лікарні. Зараз вона здорова. Регулярно відвідує кардіолога.

— Якщо дитину з такою вадою вчасно не прооперувати, в майбутньому їй потрібна буде пересадка серця та легень. Через незакритий отвір організму не вистачає кисню. Дитина задихається, погано їсть.

На знак подяки лікарям, батьки купили для Інституту в Ізраїлі переносний апарат УЗД. Виглядає як ноутбук із новітнім програмним забезпеченням. Основна його перевага в компакт­ності. Важить 4 кілограми. Потрібен для огляду дітей після операції. Апарат коштує 1 мільйон 300 тисяч гривень. Його використовуватимуть у реанімації та на виїзних консультаціях по областях для виявлення вад серця.

Діти з вадами серця мають липкий піт

— Вади серця в новонароджених проявляються одразу. Діти погано їдять, мало мочаться. Покриваються липким потом, можуть бути мляві, погано набирають вагу, — говорить завідувачка кардіохірургічного відділення у столичному Інституті серця Ірина Аксьонова. — Запідозривши щось серйозне, батьки повинні звернутися по допомогу.

Зараз ви читаєте новину «"Легеневу артерію перев'язали посередині, як пісочний годинник"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі