середа, 19 квітня 2017 05:56

Корисніше гратися на комп'ютері, ніж дивитися мультики

Автор: ФОТО З САЙТА www.credo-ua.org
  Для дитини корисно водити пальцями по планшету чи телефону. Так її очі менше втомлюються
Для дитини корисно водити пальцями по планшету чи телефону. Так її очі менше втомлюються

— У мене була пацієнтка 5-річна Поліна. Я призначила їй окуляри, — каже столичний офтальмолог 37-річна Вікторія Бордіян. — А все через комп'ютер. У батьків це була довгоочікувана й пізня дитина, їй дозволяли все. Вона з тих мультиків "не вилазила" — прокидалася, їла, гралася, засинала. Крім поганого зору, дівчинка була млява. На двір прогулятися її вели силоміць.

Зловживання сидінням перед комп'ютером викликає короткозорість і втрату гостроти зору. Дитина відчуває печіння в очах, сльозливість, свербіж, "мушки" в очах, головний біль, втому та роздвоєння зображення.

— Картинки на екрані відрізняються від паперових. Екранні формуються не з ліній, а мерехтливих ­точок. Щоб чітко побачити картинку, дитина напружує очі. Довге сидіння за комп'ютером перевантажує очі. Ще гірше, якщо це відбувається в темряві.

Екран не повинен стояти напроти вікон. Вони будуть відблискувати. Тривале сидіння за комп'ютером призводить до слабкості м'язів і порушення постави, що веде до ­сколіозу.

— Дивитися телевізор потрібно сидячи. Екран повинен бути розташований точно перед дитиною, а не збоку. Відстань від очей до екрана має бути не менш як 3 метри. Що він більший, то далі потрібно садити дитину.

Для дітей до 5–7 років комп'ютер можна дивитися не більш як 1,5 ­го­дини на день. Старшим ­дітям при додаванні ще часу, на кожну годину треба виділяти по 15 хвилин перерви, щоб очі відпочили.

— Дитина може вдвічі довше ­сидіти за комп'ютером, якщо грає в ігри, а не дивиться мультики. Вони більше "вбивають" очі. Корисно водити пальцями по планшету чи телефону. Тоді дитина бере участь в грі, а не пасивно сидить із відкритим ротом. Мультфільми безпечно дивитися по півгодини, але кілька разів на день. Комп'ютер — це не нянька, а інструмент для засвоєння інформації. Тому не треба садити перед ним дітей і займатися своїми справами. Батьки не привчили їх до правильної дистанції, а потім дивуються, чого діти стомлені, знервовані та часто хворіють. А в них знижується опірність до інфекцій.

Зараз ви читаєте новину «Корисніше гратися на комп'ютері, ніж дивитися мультики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі