четвер, 13 березня 2008 17:54

Коні лікують теплом

У черкаському кінно-спортивному клубі "Мустанг" третій рік поспіль займаються реабілітацією хворих дітей. Тут лікують дитячий церебральний параліч та травми.

— Нам іпотерапія замінює масаж, — каже Юрій Чорнай, 32 роки. У його доньки 4-річної Вікторії дитячий церебральний параліч. — Ходимо сюди півтора місяці. Видно позитивні зміни, доня почувається краще.

Вікторію, одягнену в куртку та шапку, садять на поні Командора. Юрій із дружиною тримають дівчинку під руки з обох боків. Інструктор бере коня за вуздечку. Дитину повільно возять парком півгодини.

— Іпотерапію не можна назвати лікуванням. Це реабілітація, — розповідає заступник директора клубу "Мустанг" 41-річний Ярослав Породко. — Після неї діти з ДЦП почуваються краще. Так розробляють кістки після вивихів, переломів, розтягнень.

За його словами, температура тіла коня на 2-3°С вища, ніж у людини:

— Треба їздити без сідла. Поні передає дитині своє тепло. Починають працювати м"язи, що не задіюються при заняттях жодним видом спорту.

У клубі займаються 13 осіб. Із найменшим, 1,5-річним відвідувачем, працюють два інструктори.

— Батьки домовляються, коли їм зручно приходити. Бажано їздити верхи двічі-тричі на тиждень. А між першим і другим заняттям має минути не більше двох днів. Інакше болітимуть м"язи, — зауважує Породко.

Для лікування підходять не всі коні. Зі 100 тварин для реабілітації годяться десятеро. У "Мустангу" займаються лише з дітьми, тому для іпотерапії мають сімох віслюків та п"ятьох поні.

Заняття коштує 25–35 грн.

Зараз ви читаєте новину «Коні лікують теплом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі