вівторок, 03 березня 2009 15:55

Кава з вуличних автоматів шкідлива для шлунку

24-річна Наталія Чайка з міста Обухів Київської області намагається якомога рідше пити каву з вуличних автоматів. Жінка помітила, що через неї має проблеми з травленням, а замість бадьорості відчуває невмотивовану знервованість і часом агресію.

— На каву зранку мене "підсадив" чоловік. Та й з колегами на перерві частенько бігали по неї до автоматів, — розповідає Наталія. — Тепер віддаю перевагу чаю чи соку. Хочу набрати вагу, а від кави довго не хочеться їсти, іноді нудить, з"являється несвіжий подих.

До всього, в автоматах часто використовують непридатний для гарячих напоїв пластиковий посуд. Американський журналіст Ерік Шлоссер у книзі "Нація фастфуду"стверджує, що гарячий напій від 70°C у пластиковому стаканчику провокує виділення токсичної речовини стиролу. Вона погано впливає на шлунок і може спричинити цироз печінки.

— Розчинна кава з вуличних автоматів справді швидше шкідлива, ніж корисна, — свідчить дієтолог столичного медцентру "Медіана" Олександр Ворошилов, 57 років. — А от великі порції натуральної кави чи напій, виготовлений із прілих або пересмажених зерен, може викликати знервованість, прискорене серцебиття, головні болі й навіть відчуття страху.

Натуральну каву він не радить пити натщесерце. Вона містить дубильні речовини, які сушать слизову оболонку шлунка. Втім, чашка еспресо після ситного обіду спонукає його працювати. У кавових зернах міститься близько 30 органічних кислот, які посилюють шлункову секрецію і поліпшують травлення.

— Чорна кава без цукру незамінна, коли треба схуднути, бо кофеїн стимулює спалювання жирових клітин, — запевняє дієтолог.

Шкідливий вплив кави на серце усувають, кинувши у чашку кілька тичинок шафрану. Добре додавати до напою імбир або кружальце лимона.

Зараз ви читаєте новину «Кава з вуличних автоматів шкідлива для шлунку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі