середа, 06 квітня 2011 07:30

Карликам приписують по уколу щодня

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Марія Українець із міста Червоноград Львівської області годує доньку Вероніку в місцевому пологовому будинку. У жінки короткі ноги й руки, приплюснуте перенісся та рідке волосся. Це характерні риси карликів
Марія Українець із міста Червоноград Львівської області годує доньку Вероніку в місцевому пологовому будинку. У жінки короткі ноги й руки, приплюснуте перенісся та рідке волосся. Це характерні риси карликів

"Донька народилася нормальною півметровою дитиною, важила 3500 грамів. За рік підросла всього на 16 сантиметрів, це найменше для діток цього віку. Вона активно розвивалася, рано почала читати. Дуже рідко застуджувалася", — розповідає черкаска Ольга Горопацька, 36 років. Її донька 13-річна Анна хворіє на карликовість, медичною мовою — гіпофізарний нанізм. Але завдяки щоденним ін'єкціям їй удалося вирости до 1 м 55 см.

— Стривожились, коли мала пішла в садок. Була найменшою в групі. Звернулися до педіатра в районній поліклініці Черкас. Вона заспокоїла, прописала вітаміни.

До першого класу Аня пішла в 6 років, коли була 104 см на зріст. Після цього перестала рости.

— Однокласники її часто брали на руки, називали "горобчиком". Спершу Ані це подобалось, а коли підросла, почала ображатися.

Дівчині зробили рентген кистей рук, бо там містяться зони росту. Ті були замалі. У столичному Інституті ендокринології Анні поставили діагноз. Приписали по уколу щодня. Завдяки ін'єкціям за рік вона підросла на 12 см.

— Аня сама собі навчилася робити уколи, хоч дуже боялася та панікувала. Усе тіло її боліло, було поколене. Препарат генотропін ми отримували безкоштовно від обласного лікаря. А потім державна програма закінчилась. Інший препарат колоти не хотіли, бо генотропін давав видимі результати. Тому купували його в аптеці. За одну ампулу платили 800 гривень. Її вистачало на шість днів, потім на три. За рік на ліки витратили 80 тисяч гривень.

Зараз ін'єкції припинили. Організм має відпочити і почати виробляти гормон росту.

26-річна Марія Українець із Червонограда на Львівщині хвора на карликовість. Має зріст 90 см.  Її рідний брат 27-річний Андрій нижчий за неї на сантиметр. Лікарі кажуть, їхня хвороба спадкова.

— Хтось із пращурів хворів, але батьки про те не знали. Куди вже нас із братом мама не возила. Таблетки з Америки нам присилали. Нічого не допомагало. Сказали нам, що недуга невиліковна.

У січні цього року Марія народила доньку. Її мають рік обстежувати. Поки що дитина розвивається нормально.

— Андрій перестав рости після того, як під машину попав, коли мав 8 років. А Марія — десь у 10 років. Пояснюють, що то якийсь генетичний збій, і тому ніхто зарадити не міг, — говорить батько Василь Федорович.

Наталія Спринчук, 44 роки, завідувач дитячого відділення Інституту ендокринології каже, карликовість виявляють у перші роки життя.

— Якщо дитина народилася меншою за 48 сантиметрів, її потрібно показати ендокринологу. Щитовидна залоза може не виробляти гормонів росту. Легкі форми захворювання проявляються зазвичай із 2 років. У психомоторному розвитку така дитина не відстає від однолітків.

Якщо вчасно почати лікувати гіпофізарний нанізм, людина ростиме, буде соціально адаптованою.

— У цивілізованих країнах таким хворим колють гормон росту навіть тоді, коли вони перестають рости. А в нас ліків не вистачає тим, кому ще можна допомогти підрости. Гормони також приймають низькі люди, які не хворі на карликовість. Роблять це під наглядом лікаря, інакше можна нашкодити організмові.

Зараз ви читаєте новину «Карликам приписують по уколу щодня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі