— У любителів кальяну є міф, що він не викликає звикання. Це неправда. Тютюн у ньому має нікотин, як і цигарки. До нього й звикають. Хто влаштовує вечори з кальяном нерегулярно, насправді й не помічає, що вже звик, — каже психолог Артем Ступаков із громадського руху "Твереза Україна".
Понад рік тому в українських кафе і ресторанах заборонили курити цигарки. Замість цього деякі заклади пропонують клієнтам кальян.
— Власники знають: коли відвідувач покурив кальян, за кілька хвилин зголодніє. Тоді замовить щось поїсти. Таке куріння ще й невигідно для гаманця. Курці кажуть: тютюн у ньому не торкається вогню. Шкодить менше, бо не має продуктів горіння. Але вчені давно довели, що 25 грамів або порція викуреної суміші несе таку ж шкоду, як пачка цигарок.
У кальянному димі мало нікотину і смол. Але багато чадного газу й солей важких металів. Вони осідають у легенях і всмоктуються у кров.
— Дим кальяна — вологий. Тому осідає в легенях на довше, ніж сухий від цигарок. Це збільшує шкоду вдвічі. Зростає навантаження на серце й нервову систему. Кальянний дим — у 80 разів насиченіший, ніж цигарковий. Тому концентрація токсинів у ньому вища.
Коментарі