пʼятниця, 23 липня 2010 01:09

Через проколоті вуха можна осліпнути

Автор: фото: Ірина РЕРІХ
  Лікар Наталія Жогова проколює вуха полтавці Ірині Ортинській ”пістолетом”. Так менше болить і немає крові
Лікар Наталія Жогова проколює вуха полтавці Ірині Ортинській ”пістолетом”. Так менше болить і немає крові

— Років 10 тому знайомі проколювали вуха своїй доньці — дуже хотіли, щоб ходила із сережками. Після процедури дівчина стала погано бачити на одне око, а потім зовсім осліпла. Де її тільки не возили, нічого не змогли зробити. Лікарі сказали, що, певно, пробили якусь точку на мочці, — розповідає полтавка Світлана Заєць, 48 років. — То я після того своїм донькам заборонила проколювати вуха і робити пірсинг, хоч і просили не раз.

У полтавському діагностичному Центрі здоров"я дірочки пробивають "пістолетом". Кажуть, так надійніше.

— Хірургічною голкою болючіше, можна занести інфекцію, — говорить лікар-дерматолог Наталія Жогова, 60 років. — Голку просували через мочку вуха, рана за кілька секунд набрякала і починала кровити. У такий прокол важко вставити сережку. Діти лякалися і плакали.

"Пістолет" пробиває вухо за секунду. Крові майже немає.

— Малюкам до року не рекомендую одягати сережки. Будуть руками чи іграшками зачіпати за прикраси, пошкодять вухо. Хоча вікових обмежень для проколювання немає. Відмовляю одягати сережки дітям-діабетикам, бо рана довго заживатиме, постійно кровитиме, з неї тектиме сукровиця. Не раджу також діткам із хворим серцем, може бути больовий шок. Категорично не дозволяю хворим на епілепсію чи схильним до судом. У мочці вуха багато нервових закінчень. Якщо якесь пошкодимо, можемо спровокувати хворобу нервової системи.

У день проведення процедури на тілі дитини не повинно бути лишаїв, висипів, гнійничкових вугрів, щоб не занести інфекцію у свіжу рану. Вуха колють здоровим дітям, через ослаблений імунітет проколи довго гоїтимуться. Пора року значення не має.

Через ослаблений імунітет рани довго гоїтимуться

— Обезболюючі не застосовуємо. Дезінфікуємо мочки хлоргексидином — він не пощипує шкіру, як спирт. Маркером ставимо симетричні крапки в центрах мочок, заряджаємо "пістолет" сережками-"цвяхами" і пробиваємо. Сережки зроблені з медичного сплаву, їх носять два-три тижні, доки повністю заживуть дірки. Довше не можна, бо стирається захисний шар, вони починають окислятися і можуть викликати подразнення чи алергію. Дітям одягаємо сережки-"цвяхи", у яких закручуються защіпки. Вони не передавлюють мочки, не зачіпаються за одяг, легкі.

Тиждень після проколу рани потрібно обробляти двічі на день. Уранці протирати перекисом водню. Він виганяє з проколу зайву кров і підсушує канал. Увечері — спиртом, який дезінфікує й очищує рану.

— Проколювання вух, як лотерея, — пощастить або ні, — каже лікар-невропатолог із Полтави Денис Сафронов, 29 років. — На мочці вуха є точки, які відповідають за всі органи. Пробити одну з них не означає автоматичну втрату зору. Але може з"явитися схильність до хвороб того органа, точку якого пробили.

Зараз ви читаєте новину «Через проколоті вуха можна осліпнути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі