вівторок, 23 січня 2018 05:06

"Іде незрозумілий процес у кістках хребта"

 

— При лікуванні пухлин в організмі один із найбільш достовірних методів діагностики — біопсія, — розповідає Ігор Курілець, директор Міжнародного центру нейрохірургії. — Лікарі голкою беруть частину утворення і досліджують її в лабораторії. Та уявімо ситуацію, коли інструмент хірурга взяв тканину біля пухлини. Пацієнт отримає висновок, що здоровий, а насправді хвороба прогресуватиме.

— Звернулася до нас пацієнтка, 50-річна жінка із Сум, — продовжує. — Приїхала з сильним болем у спині, якій перейшов на ноги. Йде незрозумілий процес у кістках хребта. Запідозрили злоякісну пухлину. Двічі робили біопсію. В обох випадках був висновок, що жінка здорова. Але магнітно-резонансна томографія показувала, що пухлина небезпечна і вона росте.

Коли діагноз не можна підтвердити, пацієнтам роблять операцію. Розрізають і беруть зразок пухлини відкритим способом.

— Таке втручання роблять у випадку, якщо мало матеріалу або він був взятий не з того місця, — каже нейрохірург клініки Олександр Швець. — Під час відкритої біопсії лікар точно бачить, куди зайшла голка. Чому необхідна така операція? Без неї не можна розпочати лікування. Злоякісні пухлини лікують хіміо- чи променевою терапією. Онколог не призначить її без підтвердження, що має справу з раком.

Результат дослідження показав, що в жінки була мієлома.

— Це різновид злоякісної пухлини, яка піддається хіміотерапевтичному лікуванню. Воно тривале, але прогноз добрий, — зазначає нейрохірург.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою ­чергою.

Центральна клініка,

м. Київ, вул. Липська, 11,

тел. 0 (44) 592 68 78.

м. Кременчук,

лікарня "Нафтохімік",

вул. Свіштовська, 3,

тел. 0(99) 309 20 21.

м. Стрий, вул. О. Басараб, 15,

тел. 0(67) 891 00 00.

Зараз ви читаєте новину «"Іде незрозумілий процес у кістках хребта"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі