понеділок, 13 лютого 2012 06:00

Хворі на булімію з'їдають по три кілограми їжі

Автор: фото з сайта www.doktoronline.no
  Хворі булімією часто ”заїдають” стреси на роботі, невдачі в особистому житті. Намагаються схуднути за допомогою дієт, проносного, блювання
Хворі булімією часто ”заїдають” стреси на роботі, невдачі в особистому житті. Намагаються схуднути за допомогою дієт, проносного, блювання

Киянка 35-річна Світлана Антоненко важить 130 кг. Вважає, через це п'є її чоловік. Щовихідних удвох перемелюють на фарш 5 кг м'яса. Насмажують по каструлі котлет і налисників. Тушкують казан голубців.

— Мені кажуть, що забагато їм. Пробувала сидіти на дієті — вранці чай, на обід — салат із капусти. На вечерю — все, що в холодильнику. На роботі нічого не їм — купую лише печиво чи булку. Так витримала три дні, потім розболівся шлунок. Каші терпіти не можу, їм лише картоплю й м'ясо. Після тої дієти тиждень наїстися не могла, поняла, що здоров'я дорожче за красоту.

Столичний дієтолог 32-річна Оксана Волинець пояснює, що "вовчий голод" — ознака булімії. Неконтрольований апетит мають ті, хто дотримується дієт, та офісні працівники.

— Серед моїх пацієнтів найбільше таких буліміків. Вранці їсти не хочеться, удень забув чи немає часу. Ввечері приїжджає з роботи і їсть усе підряд. За раз може з'їсти до 3 кілограмів їжі.

Булімія — набута недуга. Хворі не відчувають насичення. Після низькокалорійних дієт організм переживає голодний стрес і прагне відновити запас.

— Одна пацієнтка наїдалася після жорсткої дієти і бігла в туалет викликати рвоту. На ніч пила проносне. Зірвала систему травлення. Так тримають фігуру багато моделей.

Причини недуги найчастіше психологічні. Буліміки часто "заїдають" стреси на роботі, невдачі в особистому житті. Таких пацієнтів лікують психотерапевти. Замість дієт радять вправи, пристрої для корекції фігури.

— Не треба боятися їжі та картати себе за черговий зрив. Булімія виникає через ставлення до себе. Мою пацієнтку покинув чоловік. Почала жаліти себе і компенсувала стрес тістечками, смачними стравами. Невдовзі втратила відчуття насиченості. Як тільки вернула їй віру в себе, жінка адаптувалася, почала нове життя. Поміняла роботу, записалася на курси танців. Схудла без проблем.

Часті приступи апетиту також бувають ознаками булімії. Інколи це реакція організму на потребу в рідині, а не їжі. Перед їдою варто випити води.

— Якщо протягом дня хочеться їсти три-п'ять разів, то це не булімія. Частий голод буває від некалорійної їжі, малих порцій. Також від виснажливої роботи. Якщо хочеться їсти до 10 разів на день, потрібна медична та психологічна допомога.

Чергування дієт із переїданням призводить до запалення слизових оболонок рота, стравоходу, гастритів, виразок.

— У буліміків збільшуються лімфатичні вузли, набрякає обличчя, з'являється задишка, роздратованість, депресія. Через порушення обміну речовин випадає волосся, нігті стають ламкі, тьмяніє шкіра. Порушується сон.

Зараз ви читаєте новину «Хворі на булімію з'їдають по три кілограми їжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі