понеділок, 08 жовтня 2012 05:30

Хребту потрібен кальцій і колаген

— Половина пацієнтів, які звертаються до мене, скаржаться на хвороби хребта, — розповідає 53-річний Станіслав Залісний, хірург зі Львова. — Є таке правило: якщо багато хвороб, значить причина одна — хребет. Через захворювання хребта болить голова, порушується кровообіг, робота внутрішніх органів. Тому раджу берегти його замолоду, а також займатися профілактикою.

Наголошує, що хребет — це не лише кістка із кальцію. Він складається із суглобів і хрящів, м'язів і зв'язок. Порушення в будь-якому відділі системи проявляються болем. Хребет схильний до старіння. Із віком відбуваються зміни в дисках, суглобах і зв'язках. Зсуваються хребці, через що нервові корінці затискаються. Це є причиною болю в спині.

— Із часом диски втрачають воду, зношуються і перестають діяти як амортизатори, — продовжує лікар. — Кістки і зв'язки хребта деформуються, товстішають і стають менш рухливими. Руйнівні зміни в хребті можуть відбуватися непомітно і не турбувати людину. Проблема виникає тоді, коли деформовані диски, хребці та зв'язки починають стискати нервові закінчення та спинний мозок.

На хребет негативно впливають сидячий режим роботи, навантаження, вагітність, зайва вага. Лікування хребта досить тривале і не завжди дає результат.

— Тому важливо слідкувати за своїм хребтом із 20-річного віку, — каже Станіслав Залісний. — Слід правильно сидіти за столом і в автомобілі. У спортзалі займатися лише з тренером. Вагітним варто консультуватися не лише в гінекологів, а й у хірургів. Також — слідкувати за вагою. Найголовніше — правильно харчуватися. Хребту потрібен кальцій, вода та колаген. Це речовина, яка відновлює зв'язки. А з віком колагену виробляється в організмі менше. Тому його потрібно поповнювати за рахунок біологічно активних добавок.

Зараз ви читаєте новину «Хребту потрібен кальцій і колаген». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі