понеділок, 09 липня 2007 17:57

Гнійне запалення почалося з прища

21-річна киянка Ольга прокинулася зранку з роздутою губою. Згадала, що вчора там був маленький прищ.

— Вигляд у мене був ще той. Губа нестерпно боліла й нила, — розповідає Оля. — Що це за зараза я й гадки не мала. Пішла до травмпункту в Медмістечко на Відрадному.

Дівчину оглянув хірург. Сказав, що це карбункул (гнійне запалення, різновид фурункулу). Таке захворювання на обличчі небезпечне тим, що гній може піти до очей і в мозок. Ользі не дозволи піти додому, одразу почали оформляти у стаціонар. Хірург пояснив, що губу розріжуть і вставлять дренаж, щоб витікав гній.

— Два місяці тому в мене був фурункул трохи нижче пупка, — згадує дівчина. — Болів так, що ходити я могла тільки зігнувшись. Він зрів днів п"ять. Потім його вирізали у цьому самому відділенні. І коли хірург сказав, що різатиме, я злякалася. Бо в мене на тілі залишився здоровий шрам. А це ж на губі.

Доки лікар дописував історію хвороби, зателефонував Олин тато. Він домовився, що відвезе доньку до відділення щелепно-лицьової хірургії у 12-ту міську лікарню. Там спеціалізуються на операціях на обличчі.

— У лікарні зняли шкірочку з прища та наклали пов"язку з маззю левоміколь. Ниючий, смикаючий біль трохи вщух, але губа анітрохи не стухла, — жаліється Ольга. — Увечері почали колоти антибіотики.

Пригадує, що чотири з шести ліжок у палаті були зайняті. Дівчині дісталося місце біля умивальника, з якого постійно дзюрчала вода — Оля не могла заснути, губа боліла всю ніч.

— Зранку глянула в дзеркало — мені стало погано. Губа збільшилася удвічі. Здавалося, що вона ось-ось лопне.

На ранковій перев"язці лікарка заспокоювала: організм ослаблений, тому стержень, через який прогресує гниття, не може сформуватися. Два дні поспіль Олі давили гній і накладали пов"язки із маззю.

— На четвертий день витягли стержень, — полегшено зітхає дівчина. — Було боляче, аж сльози потекли. Але відразу стало легше. Губа боліла, як звичайна ранка, а до вечора майже повністю стухла.

Ще три дні з рани видавлювали гній та кололи антибіотики. Коли виписали, над губою залишилася лише невелика дірочка.

— Мені порадили обов"язково проконсультуватися в імунолога, щоб знайти причину недуги. Фурункул з"являється через вірус у крові. Якщо не лікуватися, чиряки постійно вилазитимуть.

Дівчина каже, що таку саме хворобу має брат Денис. У нього фурункули з"явилися півроку тому: на обличчі, на ногах, грудях. Кожен чиряк хірурги вирізали. Хлопець перевіряв кров на різні віруси. Але аналізи крові показували, що кров чиста.

— Я здала кров на тестування та імунограму, — каже Оля. — Результати будуть за тиждень. Може, хоч так виявлять, що то за вірус. Брату в клініці сказали, що треба чекати, доки вилізе новий фурункул, і брати з нього пробу. Лише тоді можна буде визначити, що то за інфекція.

Фурункульоз виникає при слабкому імунітеті

— Гнійне запалення на шкірі виникає, коли інфекція потрапляє у організм із зниженим імунітетом, — роповідає Ольга Шевчук, 34 роки, імунолог столичного Центру сімейної медицини біля метро Лівобережна в Києві. — Щоб лікувати хворобу, треба виявити, який саме вірус уразив організм.
Пацієнту треба здати кров на імунограму та рідину з фурункула на бактеріальний посів. Потрібні обидва аналізи.
— Люди приходять, коли це вже третій-четвертий фурункул або кілька людей у сім"ї їх мають. Це не заразне захворювання, але члени однієї родини часто починають однаково хворіти.
Хірурги кажуть: головне — видалити гній. Бо він провокує набряк і підвищення температури.
— Найлегше зробити надріз і видалити гній, — пояснює Михайло Козарь, лицьовий хірург харківської приватної лікарні. — Коли фурункул вискакує на обличчі, дивимося, чи можна обійтися іншими методами. Або хоча б різати з внутрішньої сторони, щоб не залишилося сліду.

Зараз ви читаєте новину «Гнійне запалення почалося з прища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі