середа, 27 грудня 2017 06:45

Євген Шишкін пішов через день після операції

Автор: фото надане Євгеном Шишкіним
  Киянин Євген Шишкін стоїть в офісі українського представництва Першого медичного центру Тель-­Авіва. ­Приїхав на консультацію через місяць після ­операції
Киянин Євген Шишкін стоїть в офісі українського представництва Першого медичного центру Тель-­Авіва. ­Приїхав на консультацію через місяць після ­операції

— На повороті машину занесло в дерево. ­Пошкодив голову, переламав три хребці в шийному відділі, — каже киянин 36-річний Євген Шишкін. — Перші два дні лікарі не давали жодних прогнозів для життя. Щоб врятувати, зробили операцію. В голову вставили трубочку — спускати спинномозкову рідину, аби не було застою.

У чоловіка була важка черепно-мозкова травма. Кілька діб не приходив до тями. Поступово почав сидіти, але не ходити. Не відчував ніг і не пам'ятав кілька днів.

— Прийшов до тями на третій день. Лікарі заявили — невідомо, чи зможу ходити. Але я не міг здатися. Маю двох дітей, 5 та 8 років. Мусив жити для них.

У столичному Інституті нейрохірургії пояснили — коли в шийних хребцях нерв перетискається кісткою, людина буде прикута до візка.

— Через забій головного мозку не було відтоку спинномозкової рідини. Не працював клапан. Наші лікарі не розуміли, що з цим робити.

Батьки Євгена в інтернеті знайшли ізраїльську клініку — Перший медичний центр Тель-Авіва. Там сина погодилися прийняти. За переліт, реабілітацію, перебування в центрі й операцію заплатили майже $20 тис. (560 тис. грн. — ГПУ).

Через два місяці після аварії Євгена перевезли в Тель-Авів. У літаку сидів у кріслі, яке перевели в напівлежаче положення. З аеропорту його забрали "швидкою".

— У центрі мене перевіряли та вивчали, як комп'ютер. Там роблять багато аналізів. Наприклад, кардіограму — ­щогодини. Кров на аналіз ­брали двічі на день. На МРТ вимірюють голову й шию по мілі­метру. В них такі точні показники, що з нашими не зрівняти.

Обстежували чотири дні. На п'ятий зробили операцію. Вона тривала годину.

— Перед цим лікар викликав до себе. Розповів, що мають робити на операційному столі, аби я зважив усі ризики й переваги. Вони виявили, що проблема в клапані.

— Клапан вирівняли. Відновилася циркуляція спинно-мозкової рідини. Хребці поставили на місце, зафіксували пластиною. Вони перестали торкатися нерва. Завдяки цьому повернулися рухи, — говорить Цві Рам, головний нейрохірург Ізраїлю, професор Першого медичного центру Тель-Авіва.

У шию вставили електричний прилад, який напружував клапан, скорочував і розслабляв м'язи. Потім вийняли і вставили титанову пластину, що тримає хребці. Чоловік, якому прогнозували залишитися інвалідом на все життя, встав через день після операції.

— Після ДТП ніг зовсім не відчував. Боявся, що вони не запрацюють. Уперше ступив ногою в Тель-­Авіві — спочатку в палаті, а потім у їхньому саду. Туди мене виводили реабілітологи. Ще перевіряли, як ходжу сходами.

Потім 10 днів з Євгеном Шишкіним займався фізіотера­певт, аби відновити роботу організму. Загалом у цент­рі пробув 2,5 тижня. Упродовж року після операції заборонили нервувати, займатися спортом і пити алкоголь.

— Після операції ніби вдруге народився. І не дивно, бо заново вчився ходити. Минуло два роки, і я почуваюся добре. Працюю й живу звичайним життям, — каже Євген.

Зараз ви читаєте новину «Євген Шишкін пішов через день після операції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі