четвер, 21 грудня 2006 16:16

Екзема виникла на шрамі

Броварчанка Наталія Вовк, 25 років, вже сім років не може вилікувати екзему. Недуга проявилася через рік після операції на пальці. Дівчина розпорола його, коли влітку гостювала в селі у бабусі.

— Падала з драбини і вхопилася за дошку, що стояла поруч. Але не втрималася і проїхалася по ній вниз, — пригадує Наталя.

Дівчина розпорола палець із внутрішньої сторони, до другої кісточки. У сільській амбулаторії наклали сім швів. За тиждень зняли.

— Палець довго не заживав. Майже місяць мазала його зеленкою, доки не помітила, дві ниточки в ранці. Витягла їх і все минулося.

За рік дівчина поїхала відпочивати в Миргород по гарячій путівці. Через кілька днів палець почав свербіти і з"явилися червоні пухирці, з яких виділялася прозора рідина.

Усю хатню роботу дівчина робить у рукавичках

— Мене відразу ж обстежили, зробили аналізи, але нічого не виявили. Лікарі сказали — певно, місцева реакція організму на мінеральну воду. І заборонили її пити.

За кілька днів пухирці зникли, але наступного місяця з"явилися на тому ж місці. Наталя вирішила не ризикувати і вдома пішла до поліклініки. Дерматолог підтвердила, що після розриву палець став чутливим до подразників.

— Лікарка поставила діагноз — післяопераційна екзема, — розповідає дівчина. — Сказала, вона не виліковна. І прописала мазати фурациліном.

Усю хатню роботу дівчина робить у рукавичках. Однак ні мазь, чи бережливість не допомагають.

— Найгірше в перші три дні, коли проявляється екзема. Особливо турбує вночі. Палець страшенно свербить, неможливо спати. Але ж чесати не можна! Рятуюся тим що, коли пухирці наберуться води, проколюю їх. Тоді свербіж зникає.

Народна медицина радить парити вражене місце в корі дуба. Проте Наталі це не допомогло. Почервоніння та біль минаються лише на п"ять годин. Але з роками пухирців стає більше. Спочатку вони утворювалися біля шраму, а тепер розкидаються по всьому пальцеві. Дівчині доводиться замотувати його бинтом, коли йде на роботу. За кілька днів все минається і пов"язку можна зняти.

Останнього разу дерматолог порадила Наталі влітку з"їздити до Криму. Вигріти палець розпеченими на сонці камінцями.

Хворобу викликають нервові зриви

Екзема проявляється почервонінням і свербінням, кажуть дематологи. Хворобу  відносять і до алергічних, і до дерматологічних недуг. Вилікувати її неможливо. Неприємні відчуття посилюються при фізичних і нервових зривах.
Однак при правильному підборі медикаментів (ефективними вважають таблетки — еріус, цетрин; мазь чи емульсія адвантан) вона не турбуватиме пацієнта роками.
— У Наталиному випадку висипи на шкірі спровокувала рана, — каже Михайло Козарь, 46 років, хірург харківської Лікарні невідкладної допомоги. — На пальці порушився обмін речовин (клітинна основа і кровообіг) та порвалися нервові закінчення. Тканини стали чутливими до зовнішніх подразників (мило, холод) та нервових перевантажень.

Зараз ви читаєте новину «Екзема виникла на шрамі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі