вівторок, 21 серпня 2012 05:00

Екзема починається з пухирів

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Черкащанка Катерина Поліщук навесні натерла взуттям ногу і розчухала рану. Почала лікувати екзему, коли литка зі стопою набрякли
Черкащанка Катерина Поліщук навесні натерла взуттям ногу і розчухала рану. Почала лікувати екзему, коли литка зі стопою набрякли

60-річна Катерина Поліщук із Черкас лікує екзему. Навесні на нозі з'явилася невелика рана, що свербіла. Вона розчухала, і литка зі стопою набрякла.

— Коли садили весною городи, дуже натерла ноги. Мабуть, занесла бруд, нога почала брякнути. До лікарів ніколи було звертатися. А тоді ще й смородина пристигла. Лікувалася народними методами, хто що порадить. Купляла різні мазі, але користі було мало. Коли дотягла, що вже не могла ходити, звернулася до лікарів. А мені: "У вас екзема". Я зразу й не повірила, пішла в іншу поліклініку. Для надійності ще аналізи здала. Діагноз підтвердився, — розповідає Катерина Олексіївна.

Лікується у Черкаському обласному шкірвендиспансері. Виходить з палати №5 надвір. Обидві ноги набряклі, намазані рожевим розчином.

— Рана почала гоїтися, — сідає на лавку й торкається обробленого ліками місця на ногах. — Кажуть, з тиждень полікують, і все буде гаразд. Добре, що не дуже затягнула.

Екзема у 52-річної Людмили Іванівни із села Білозір'я на Черкащині почалася під мізинцем на правій нозі. Спочатку засвербіло, жінка побачила два пухирі. Невдовзі висип розійшовся по всій стопі.

— Дотягла до того, що волдирі долізли аж по коліна. Нога опухла, почервоніла й свербіла. Знайома сказала, що це мокра екзема. Треба пити дімедрол і анальгін. Але це не допомогло, через півроку розійшлося вище. Соромно було перед людьми. Тоді я пішла в поле й назбирала різних трав, які порадила сусідка-баба. Відваром протирала все тіло, а коли стало краще, поїхала до лікаря. Там сказали, що я робила правильно, і виписали мазь, яку зробили в аптеці. Екземи немає, але помітила, як тільки з'їм мандарин, з'являється свербіж.

Екзема — це запальне захворювання шкіри. Вона набрякає і червоніє, з'являються тріщини. Найдрібніші пухирці можуть перетворитися на гнійнички. Ризикують отримати екзему ті, хто контактує зі скловатою, лаками, фарбами, дезінфікувальними розчинами й отрутохімікатами. Недуга виникає при стресах, захворюваннях нирок, печінки та шлунка.

— Інколи збої дає ендокринна система. Коли людина контактує із домашніми тваринами й має алергію на шерсть. До екземи може призвести і безконтрольне використання антибіотиків. А трапляється, й рослина стане причиною. Спершу людина пожалилася кропивою, а згодом виникає екзема, — розповідає 56-річний Костянтин Осауленко, головний лікар диспансеру. — Перед призначенням лікування потрібно алергологічне та імунологічне обстеження.

Хронічна екзема загострюється навесні та восени.

— Гостра форма виглядає страшніше, але лікувати легше. Така триває до півтора місяця. Видів екзем є багато — і до кожної інше лікування. Призначаємо протиалергійні, заспокійливі, антибіотики, примочки із трав, мазі. Також — олії шипшини та обліпихи.

40

відсотків пацієнтів зі шкірними захворюваннями мають екзему.

 

Не можна користуватися пральними порошками

Костянтин Осауленко радить під час лікування дотримуватися дієти.

— Найкраще їсти рослинну їжу та кисломолочну. Слід відмовитися від смаженого, копченого, жирного, гострого, яєць, цитрусових, полуниці, бананів, кави, алкоголю. Обмежте сіль і солодке. Не можна користуватися пральними порошками або іншою побутовою хімією.

Уражену шкіру слід берегти від сонячних променів.

 

Зараз ви читаєте новину «Екзема починається з пухирів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі