понеділок, 29 жовтня 2012 07:30

Через бляшки в судинах ампутують ноги

— Рік тому мені ампутували праву ногу, уражену гангреною. Недавно поставили діагноз атеросклероз лівої ноги, — розповідає пенсіонер 84-річний Василь Татів зі Львова. — Кров не доходить. Стопа і нижня частина гомілки часто на вечір стають холодними. За 20 хвилин ходіння на милицях починаються болі в м'язах, хапає спазм. Лежачи не можу випрямити ногу. М'язи сильно напружуються. Лікарі кажуть, без операції не обійтися, можу втратити й цю ногу.

— Якби чоловік вчасно звернувся до лікарів ще з першою ураженою атеросклерозом ногою, її не відрізали б. Вчасна діагностика й операція — єдиний вихід у таких випадках. Штучну чи натуральну судину пришивають в обхід забитого бляшками місця. Це єдиний спосіб зберегти кінцівку, — говорить судинний хірург Львівської обласної клінічної лікарні Роман Радиш. — Тривалий час атеросклероз протікає безсимптомно. Потім з'являється переміжна кульгавість. Людина йде, і в неї починають боліти литкові м'язи одної ноги або двох, що змушує зупинитися. Другий симптом — біль у спокої. Він локалізується переважно в пальцях, стопі. Через це важко вночі спати. Присутнє відчуття холоду, заніміння, повзання мурашок або свербіння. Згодом перестають гоїтися рани, поширюється гангрена. Таке ускладнення вимагає ампутації кінцівки.

Атеросклероз може проявитися у будь-якому віці. Але здебільшого на нього хворіють чоловіки від 50 та жінки після 60 років.

— Недуга розвивається через порушення обміну речовин, збільшення холестерину в крові. Уражаються стінки судин, з'являється атеросклеротична бляшка. Вона росте і перекриває судини, які забезпечують кров'ю кінцівки, — розповідає медик. — Причиною атеросклерозу може бути генетична схильність, порушення режиму харчування, стресові ситуації. Також — інфекційні захворювання, підвищений тиск, куріння, зловживання алкоголем.

Зараз ви читаєте новину «Через бляшки в судинах ампутують ноги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі