четвер, 18 лютого 2010 20:14

Церебральний параліч лікують шишками

У столичному реабілітаційному центрі "Долоні" дітей із церебральним паралічем лікують кедровими шишками. Вони масажують пальці, покращують моторику рук, допомагають розслабити м"язи.

— Перед тим запікаю шишки вдома в духовці. Гаряче повітря розкриває їхні горбики, лусочки стирчать на всі боки. Горіхи виймаю. Коли шишки порозкриваються, покриваю їх лаком. Аби дитина не поранилася, поверхня має бути гладкою, — розповідає керівник центру Олена Гарастюк, 40 років. Показує повний кошик шишок. — Дітей вони зацікавлюють так само, як яскраві іграшки. Центральна нервова система починає контролювати м"язи. Мозок посилає їм сигнал, і вони розслаблюються.

Заняття у "Долонях" безкоштовні. Приймають пацієнтів із річного віку.

В Україні 23 тис. хворих на церебральний параліч. Діти з цим діагнозом мають підвищений м"язовий тонус. М"язи напружені та тугі. Найпопулярніший метод лікування ДЦП в Україні — система Козявкіна. У його санаторії в Трускавці пацієнтам роблять біомеханічну корекцію хребта, масажі та ритмічну гімнастику.

Параліч лікують також катанням на конях і спілкуванням із дельфінами.

Зараз ви читаєте новину «Церебральний параліч лікують шишками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі