середа, 14 вересня 2011 06:00

Великі немовлята народжуються через діабет

Автор: фото з сайта www.obozrevatel.com
  Карен Галлахер тримає на руках доньку Фарру. Вона народилася із вагою 5,8 кілограма. У Великій Британії стала найбільшим немовлям
Карен Галлахер тримає на руках доньку Фарру. Вона народилася із вагою 5,8 кілограма. У Великій Британії стала найбільшим немовлям

36-річна Карен Галлахер із Великої Британії 9 серпня народила дитину Фарру вагою 5,8 кг. Зріст породіллі — 157 см.

— Ні я, ні мій чоловік не були крупними немовлятами, — розповідає. — Поява такої великої доньки нас шокувала. У мене були важкі пологи. Лікарі тричі намагалися викликати роди, згодом зробили кесарів розтин.

Фарра — найбільша новонароджена у Великій Британії. Знайомі жартома називають Галлахер Дюймовочкою, яка народила велетня. Малечі місяць, а за зростом і вагою вона як тримісячна.

— Великі діти часто бувають у жінок із цукровим діабетом чи іншими ендокринними хворобами, — говорить 45-річна Олена Костюк, доцент кафедри неонотології Київської медакадемії післядипломної освіти. — Випадки народження малюків-велетнів трапляються й у здорових жінок, якщо під час вагітності у них відбувся гормональний збій. Велика дитина також може народитися, якщо в роду батька чи матері таке було. Це типово для народів півдня, а також темної раси.

Велике маля народжується, якщо майбутня мати забагато їла. Карен Галлахер запевнила, її раціон під час вагітності майже не змінився.

— Дитина, яка народилася з надмірною вагою, не завжди росте товстою. Якщо дотримуються норми годування, вона розвивається так само, як інші. Якщо у матері був цукровий діабет, це не означає, що й дитина хворітиме, — пояснює Олена Костюк.

Звичайна вага для новонароджених малюків — 3,2–3,4 кг для дівчат та на 200 г більше — для хлопчиків.

Новонароджених із великою масою тіла у перші дні оглядає ендокринолог. Їм роблять ультразвукову діагностику, елекро- та ехокардіографію.

— У надто великих немовлят може розвинутися внутрішньочеревна патологія. Вони схильні до зниження рівня глюкози в крові, погано "тримають" цукор. Можуть мати водянку внутрішніх органів, коли  збільшується печінка, серце. Зазвичай такі діти набирають вагу так само, як ровесники. До школи, найпізніше — в підлітковому віці зрівнюються за "габаритами" з однолітками. Проте дехто з таких дітей може набирати зайву вагу впродовж життя.

7
кілограмів важив хлопчик, що з'явився на світ у Чернівцях 2005 року.

 

Товстуни весь час голодні

Найбільша дитина в Європі народилася в Італії 1955 року. Важила 10,2 кг. Позаторік у Індонезії з'явився на світ хлопчик завважки 9 кг. Він мав зріст 60 см.

— Жінка не могла народити, робили кесарів розтин, — каже індонезійський акушер Мавар Тхакур, 48 років. — Дитина народилася такою через діабет матері. У її кров потрапляло більше цукру. Після грудного вигодовування малюк на дієті.

У перші дні після пологів немовля кричало голосніше за всіх.

— Діти із вродженою великою вагою потребують більше їжі, швидко голодніють. Мають добрий апетит. Матерям зазвичай бракує молока для повноцінного вигодовування. Малят підгодовують сумішами.

 

Зараз ви читаєте новину «Великі немовлята народжуються через діабет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі