понеділок, 28 серпня 2017 07:45

Біль при печії плутають із серцевим нападом

Автор: www.nebolet.com
  Печія — це лише симптом, притаманний різним хворобам
Печія — це лише симптом, притаманний різним хворобам

— Замучила печія. А ще й відрижка, іноді з'являється жар. Але найгірше — коли болить. Біль з'являється через півтори-дві години після їжі, — скаржиться на прийомі у лікаря Сергій Сазоненко, 34 роки, працює менеджером у будівельному магазині "Епіцентр" у Дніпровському районі Києва.

Печія виникає від попадання шлункового соку на слизову оболонку стравоходу. Кислота, що міститься у ньому, подразнює й обпалює оболонку, провокує запалення. Може призвести до виразок і кровотечі.

— Печія — це лише симптом, притаманний різним хворобам, — каже Інна Бодачун, 54 роки, гастроентеролог вищої категорії, практикує майже 30 років. У столичному приватному медичному центрі приймає четвертий рік. — Коли печія поєднується з кислою відрижкою — це ознака гастриту або виразки. При холециститі печія поєднується з болем у правій верхній частині шлунка. Якщо біль посилюється, коли людина лежить — проблема в стравоході. При нахилянні — це грижа. Часто біль при печії плутають із серцевим нападом. Якщо він супроводжується пітливістю, нудотою, блювотою, утрудненим диханням — слід піти до кардіолога.

Печію можуть відчувати і здорові люди. Причиною стають стрес, неправильне харчування, переїдання. А також газовані напої, кава й алкоголь.

— Як позбутися печії? Іноді достатньо випити склянку води, — каже гастроентеролог. — Для полегшення стану можна використовувати відвари лікарських трав. Вони сприяють зниженню кислотності.

Дві-три столові ложки ромашкового збору залити склянкою окропу. Настояти 10–20 хвилин. Процідити. Випити маленькими ковтками. Вживати не менше трьох склянок на день. Підійде і звичайний ромашковий чай. Допомагає насіння льону. Чайну ложку залити півсклянкою окропу. Залишити на ніч. Перед вживанням — долити води до повної склянки. Пити на голодний шлунок не менше 14 днів.

— Можна використовувати простіший рецепт. Насіння льону змолоти. Як тільки починається печія — чайну ложку порошку залити склянкою теплої води. Пити маленькими ковтками.

Хороший ефект дає свіжовичавлений картопляний сік. Краще використовувати картоплю з власного городу і тільки нового врожаю. Готують сік вранці до сніданку. Картоплю натирають на тертці, віджимають сік. П'ють по півсклянки натщесерце. Після того слід полежати 30 хв. Сік вживають до п'яти разів на день. Курс лікування становить 10 днів. Перерва — також 10 днів.

— "Швидкою допомогою" при сильній печії може стати мигдаль. Він нейтралізує шлункову кислоту. Але в жодному разі не "гасіть" печію содою або молоком. Шлунок почне виробляти соляну кислоту з подвоєною агресією, — попереджає Інна Борисівна.

Якщо народні рецепти від сильної печії не дають очікуваного результату, використовують ліки — антациди.

— Їх вибір в аптеках великий. Найпопулярніші — фосфалюгель, альмагель, гевіскон, маалокс та інші препарати. Не слід забувати при цьому про їхні побічні ефекти. Запори, проноси. Крім того — вони вимивають з організму кальцій. Тому рекомендую перед лікуванням пройти обстеження, — радить лікар.

Зараз ви читаєте новину «Біль при печії плутають із серцевим нападом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі