вівторок, 25 липня 2017 05:20

Активність мозку записували три доби

 

— 21-річна дівчина з Рубіжного Луганської області по п'ять-шість разів на день падала, мала судоми, — розповідає Ігор Ігорович Курілець із Міжнародного центру нейрохірургії. — Епілепсія почалась у 6 років. Спочатку напади були раз на рік, потім частіше. Прийшла до нас на консультацію, коли протиепілептичні препарати вже не допомагали.

Дівчині зробили комп'ютерно-резонансну томографію й виявили згусток судин у головному мозку.

— Буває, що епілепсію спричиняє пухлина. Ми ж знайшли в тім'яній долі дівчини кавернозну ангіому. Це згусток судин, який не є шкідливим, якщо не тисне на мозок. Коли в людини епілепсія, їй роблять ­енцефалографію. Складність у тому, що це дослідження потрібно проводити під час нападів. Це дуже важливо, бо можна знайти пухлину, яка до епілепсії відношення не має. Тому ми підключили дівчину до апарата й три доби записували діяльність її мозку. Комп'ютерна програма допомогла підтвердити, що саме це утворення є причиною нападів.

Спочатку дівчину лікували неправильно.

— Їй запропонували опромінення на кібер-ножі. Це радіологічний прилад для лікування пухлин. Оскільки ми мали справу з судинами, а не пухлиною, процедура не допомогла. Тільки вплинула на мозок навколо ангіоми. Зазвичай він білого кольору, а цей був яскраво-жовтого.

Операція була дуже складна, тривала 4 год.

— Ми видалили ангіому й змінений мозок навколо неї. Функціонально ця ділянка була не дуже важлива. Ми ж не використовуємо свій мозок на 100 відсотків. Після операції дівчина прокинулась у доброму гуморі. Два місяці ми її спостерігаємо, жодного нападу не було. Якщо так триватиме рік — можна стверджувати, що пацієнтка вилікувалася.

Консультації в Міжнародному центрі нейрохірургії проходять за живою чергою.

Центральна клініка, м. Київ, вул. Липська, 11, тел. 0 (44) 592 68 78

м. Кременчук, лікарня "Нафтохімік", вул. Свіштовська, 3, тел. 0 (99) 309 20 21

м. Стрий, вул. О. Басараб, 15, тел. 0 (67) 891 00 00

Зараз ви читаєте новину «Активність мозку записували три доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі